x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentagonul a făcut publice înregistrări video ale lui Osama Bin Laden

Pentagonul a făcut publice înregistrări video ale lui Osama Bin Laden

07 Mai 2011   •   20:39
Pentagonul a făcut publice înregistrări video ale lui Osama Bin Laden

Pentagonul a dat publicităţii cinci înregistrări video cu Osama bin Laden, materiale personale şi de propagandă, capturate în cursul raidului forţelor de elită care a dus la uciderea liderului al-Qaida. 

Primul material video conţine un mesaj adresat de Osama bin Laden poporului american. Înregistrarea este datată de către agenţii americani ca fiind făcută între 9 octombrie şi 5 noiembrie 2010. Având un fundal albastru, Osama apare îmbrăcat într-o robă aurie şi are barba cănită. Clipul nu are coloană sonoră, oficialii americani nedorind ca mesajul să se constituie într-unul de propagandă a acţiunilor fostului lider terorist.  Conform informaţiilor remise presei americane, mesajul este unul standard, în care bin Laden condamnă politica americană şi capitalismul.

În cel de-al doilea clip, bin Laden urmăreşte pe un ecran imagini cu propria persoană. După care, pe ecran, apare un meniu de selecţie a canalelor tv. Osama este aşezat pe podeaua încăperii în care se afla, are barba grizonată, este înfăşurat într-o pătură şi poartă un fes negru. Ţine în mână telecomanda televizorului, care este aşezat pe o măsuţă simplă din lemn.  Imagini dintr-un alt video, prezentând un discurs de-al său, rulează la televizor . 

În acest caz se poate remarca o nouă neconcordanţă cu primele iinformaţii făcute publice de oficialii american,i care indicau faptul că reşedinţa pakistaneză a lui Osama bin Laden nu era conectată la internet, telefonie sau televiziune prin satelit.

Comentatorii americani văd în acest comportament tipul unei personalităşi egocentrice, obsedată de sine.

Celelalte trei clipuri video date publicităţii, aproape identice, sunt materiale video în care Osama exersa practica retorică, a mimicii şi a ţinutei corporale din timpul discursului său.

Administraţia americană motivează publicarea acestor materiale video prin necesitatea demonstrării faptului că liderul al-Qaida a fost ucis, în lipsa probei imaginilor care i-ar fi arătat corpul neînsufleţit. Această explicaţie ar putea conduce la ideea că lucrurile nu sunt atât de clare pe cât lasă să se întrevadă oficialii americani, şi că recunoaşterea oficială de către al-Qaida  a morţii lui Osama, informaţie oferită media, vineri, de  o agenţie americană de monitorizare a mediului online, ar putea reprezenta o încercare de intoxicare, atât a presei, cât şi a membrilor organizaţiei teroriste.

×
Subiecte în articol: osama bin laden ucis