x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentagonul deblochează un miliard de dolari pentru zidul lui Trump

Pentagonul deblochează un miliard de dolari pentru zidul lui Trump

26 Mar 2019   •   08:30
Pentagonul deblochează un miliard de dolari pentru zidul lui Trump

Şeful Pentagonului, Patrick Shanahan, a anunţat luni că a deblocat un miliard de dolari pentru construcţia unei secţiuni a zidului dorit de preşedintele Donald Trump la frontiera cu Mexicul, relatează AFP. 

Ministerul Securităţii interne (DHS) a cerut Pentagonului să construiască un zid de 91 de kilometri în regiunea El Paso (Texas) şi corpul de geniu al armatei terestre "este autorizat să se coordoneze direct cu DHS şi poliţia de frontieră pentru a întreprinde planificarea şi punerea în aplicare a acestui proiect pentru o sumă de un miliard de dolari", a anunţat secretarul interimar al Apărării într-un comunicat. 

Patrick Shanahan a justificat această cheltuială prin legea federală. Un paragraf al articolului 10 din Codul Statelor Unite "autorizează Ministerul Apărării să construiască drumuri şi bariere şi să amplaseze instalaţii luminoase pentru a împiedica (...) traficul transfrontalier de droguri". 

"În consecinţă, am decis să realizez (...) construcţia unui zid de 91 de kilometri lungime şi 5,5 metri înălţime, să construiesc şi să repar drumurile şi instalaţiile luminoase care sunt cerute" de DHS, a precizat Patrick Shanahan în acest comunicat publicat la o oră târzie, cu numai câteva ore înainte de a se adresa Congresului pentru a apăra proiectul de buget al Pentagonului. 

Frustrat de refuzul Congresului de a-i acorda bugetul pe care îl reclama pentru construcţia zidului frontalier, Donald Trump a declanşat la 15 februarie o procedură de "urgenţă naţională" care îi permite să evite parlamentarii pentru a debloca o finanţare de peste opt miliarde de dolari. 

Această măsură excepţională a provocat indignare în rândul democraţilor, dar şi al unora dintre congresmenii taberei sale, care consideră că republicanul şi-a depăşit prerogativele prezidenţiale şi a creat un precedent periculos.

AGERPRES

×