x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentagonul face publice tehnicile de interogare asupra deţinuţilor

Pentagonul face publice tehnicile de interogare asupra deţinuţilor

25 Apr 2009   •   00:00

Pentagonul va da publicităţii sute de fotografii în care vor putea fi observate practicile personalului american asupra deţinuţilor în închisorile din Irak şi Afganistan în timpul administraţiei Bush, a anunţat un responsabil american din Departamentul Apărării. "Cred că fotografiile vor fi de ordinul sutelor", a declarat acesta sub acoperirea anonimatului, referindu-se la numărul de imagini care vor fi publicate în premieră.



În urma unei acţiuni în instanţă a Asociaţiei Americane de Apărare a Libertăţilor (ACLU), Departamentul Apărării a aprobat ca aceste fotografii să fie publicate până la 28 mai. Expertul juridic al ACLU, Amrit Singh, a declarat joi că "aceste fotografii furnizează probe vizuale pentru faptul că practicile la care supunea prizonierii personalul american nu reprezentau cazuri izolate, ci erau larg răspândite dincolo de zidurile închisorii Abu Ghraib".

Închisoarea Abu Ghraib a devenit celebră în întreaga lume după publicarea în 2004 a unor fotografii în care deţinuţii irakieni erau umiliţi şi maltrataţi de gardienii americani, scandal care a dus la condamnarea a 11 soldaţi la pedepse de până la 10 ani de închisoare. Preşedintele Barack Obama, care a interzis folosirea torturii după sosirea sa la Casa Albă, a autorizat săptămâna trecută publicare a patru note confidenţiale privind metodele folosite de CIA pentru a interoga teroriştii în timpul administraţiei Bush. Liderul de la Casa Albă a dat totuşi asigurări că angajaţii CIA implicaţi în interogatorii nu vor fi urmăriţi în instanţă.

×
Subiecte în articol: externe