11:10 • Pentagonul a declarat că Iranul are capacitatea de a lansa o rachetă balistică ce ar putea lovi zone din estul şi sudul Europei, inclusiv România. Generalul Trey Obering, directorul Agenţiei de apărare antirachetă, a declarat pentru presă că este de părere că Iranul are o rachetă cu o rază de acţiune de 2.000 kilometri, dar a refuzat să spună dacă arma a fost testată.
Pentagonul a declarat că Iranul are capacitatea de a lansa o rachetă balistică ce ar putea lovi zone din estul şi sudul Europei, inclusiv România. Generalul Trey Obering, directorul Agenţiei de apărare antirachetă, a declarat pentru presă că este de părere că Iranul are o rachetă cu o rază de acţiune de 2.000 kilometri, dar a refuzat să spună dacă arma a fost testată.
ALERTAŢI. Iranul a informat săptămina trecută că a testat mai multe arme, inclusiv o "nouă" rachetă Shahab-3. Racheta este o armă cu rază medie de acţiune ce ar putea fi folosită pentru atacarea Israelului. Versiunile mai vechi ale Shahab-3 au o rază de acţiune de 1.300 kilometri, dar noua versiune are o rază de 2.000 kilometri, putind de exemplu lovi ţinte ca Grecia, Serbia, România şi Belarus. De asemenea, Iranul dezvoltă o rachetă cu combustibil solid numită Ashura, cu o rază de acţiune de circa 2.000 kilometri, potrivit Pentagonului. Oficialii americani şi experţi independenţi au spus că testele de săptămina trecută nu au implicat tehnologie nouă şi nici măcar rachetele de ultimă generaţie despre care se crede că există în arsenalul iranian. Obering nu a pus sub semnul întrebării aceste afirmaţii, dar descrierea sa legată de capacitatea rachetei iraniene este mai completă decit au spus pină acum alţi oficiali americani. "Iranienii vorbesc despre o rachetă cu o rază de acţiune de 2.000 kilometri. Cred, în baza a ceea ce am văzut, că au capacitatea să facă acest lucru şi să avanseze. Nu intru în detalii legate de ce rachete au fost testate şi cind. Este ceva la care ar trebui să răspundă comunitatea serviciilor de informaţii", a spus Obering despre testele respective, adăugind că Iranul a pretins şi în noiembrie că are o astfel de rachetă. Agenţia de informaţii militare a Pentagonului, care monitorizeză ameninţările majore din domeniul armamentului la adresa SUA, a fost destul de vagă în informaţiile oferite la 27 februarie unei comisii senatoriale. "Iranul continuă să dezvolte şi să obţină rachete balistice care ar putea lovi Israelul şi Europa Centrală, printre care, după cum spun iranienii, o variantă cu rază extinsă de acţiune a Shahab-3 şi o nouă rachetă balistică cu o rază medie de acţiune de 2.000 kilometri, numită Ashura", a spus directorul agenţiei, Michael Maples. Administraţia Bush a folosit pină acum îngrijorările legate de rachetele iraniene pentru a accelera aplicarea planului legat de scutul antirachetă, ce prevede amplasarea de elemente în Polonia şi Cehia. SUA şi Cehia au semnat săptămina trecută un acord pentru amplasarea poe teritoriul ceh a unui radar în cadrul acestui scut.