x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentagonul se împiedică în PowerPoint

Pentagonul se împiedică în PowerPoint

27 Apr 2010   •   00:00

"Când o să înţelegem schemele astea, deja vom fi câştigat războiul", este replica unui general aflat la comanda forţelor NATO din Afganistan în faţa celui mai nou "inamic" al armatei SUA.



Este vorba despre programul PowerPoint, care îi aduce la exasperare pe comandanţii trupelor aliate. Schemele, tabelele şi imaginile care ar trebui să le aducă lămuriri despre strategia militară aplicată în Afganistan arată mai degrabă ca un bol cu spaghete în faţa căruia nu ştii de unde să "agăţi" problema.

"Ca orice insurgent, PowerPoint a scăpat complet de sub control. S-a insinuat tiptil în viaţa de zi cu zi a comandanţilor militari şi a ajuns să îi controleze. Se petrece atâta timp în acest program, lucrându-se la hărţi, grafice şi «bumbi», încât totul s-a transformat într-o glumă sinistră, dar foarte la ordinea zilei, atât la Pentagon, cât şi în Afganistan şi Irak", scrie publicaţia americană The New York Times.

Gluma făcută de generalul Stanley McChrystal e doar un tip de reacţie din partea mai-marilor forţelor militare americane. "PowerPoint ne face de râs", este de părere Generalul de infanterie James Mattis, comandant al forţelor aliate. Un general de brigadă detaşat în Irak chiar a interzis, în urmă cu cinci ani, prezentările în PowerPoint în timpul campaniei pe care a condus-o în nordul Irakului. Astăzi, generalul McMaster descrie programul drept o ameninţare internă.

"Este foarte periculos pentru că îşi dă iluzia că înţelegi o situaţie şi că deţii controlul asupra acesteia. Dar există pe lumea asta probleme ce nu pot fi rezumate în nişte bumbi", a declarat el pentru NYT.

O altă critică ce se aduce utilizării excesive a programului este că mulţi ofiţeri tineri ajung să nu se ocupe cu altceva decât cu pregătirea slide-urilor pentru prezentări, după cum reiese dintr-un interviu realizat de site-ul Company Command cu un ofiţer din Irak. "Trebuie să fac o prezentare completă, cu imagini, diagrame şi texte pentru aproape orice se întâmplă", a spus locotenentul.

×
Subiecte în articol: externe