x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentagonul şi-a creat un nou serviciu de spionaj. Principalele ţinte: Iran, Coreea de Nord şi China

Pentagonul şi-a creat un nou serviciu de spionaj. Principalele ţinte: Iran, Coreea de Nord şi China

25 Apr 2012   •   06:08
Pentagonul şi-a creat un nou serviciu de spionaj. Principalele ţinte: Iran, Coreea de Nord şi China

Pentagonul a creat in cadrul serviciilor sale de informatii un "Serviciu clandestin al apararii", pentru a se concentra mai mult pe informatiile umane si a-si reorienta prioritatile in materie de spionaj. Noul serviciu va trimite agenti sub acoperire in toata lumea pentru a oferi autoritatilor americane un flux global de informatii despre eventualele amenintari, anunta The Guardian.

Serviciul Clandestin de Aparare (SCA), care va fi cel de-al 17-lea serviciu de informatii al Statelor Unite, are drept tinte principale Iranul, Coreea de Nord si China. Pentru inceput, SCA va avea cateva sute de angajati, carora li se vor adauga "alte cateva sute in urmatorii ani".

Crearea "Defense Clandestine Service ", care va activa in cadrul Agentiei de Informatii a Apararii (DIA), a fost parafata saptamana trecuta de secretarul Apararii, Leon Panetta, care a ocupat anterior functia de director al Agentiei Centrale de Informatii (CIA). "Este conceput inainte de toate pentru a integra mai bine mijloacele de informatii" si a ameliora coordonarea cu cele 16 agentii de informatii americane, a explicat capitanul de vas John Kirby.

Este vorba despre reorientarea prioritatilor in materie de informatii dupa zece ani de razboi si prioritate acordata conflictelor afgan si irakian, a adaugat el.

Conform New York Times, un raport clasificat realizat anul trecut aprecia ca DIA, care se concentreaza pe informatiile de la comandantii din teatrele de razboi, urmeaza sa se reorienteze spre alte probleme de interes national, precum proliferarea nucleara, Iranul si China.

"Din punct de vedere practic, rezultatul va fi o reechilibrare a eforturilor si atentiei noastre pe informatiile umane. Noi suntem foarte, foarte competenti sub aspectul tehnic al colectarii informatiilor si acest lucru ar trebui sa ne ajute sa imbunatatim aspectul uman", a afirmat Kirby.

Serviciul clandestin al apararii va include "cateva sute" de agenti. Dar pe langa crearea de posturi, este vorba despre reorganizarea mijloacelor existente, potrivit capitanului de vas Kirby.

×