x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pericol mortal pentru Europa: 2.000 de occidentali se antrenează în Războiul Sfânt

Pericol mortal pentru Europa: 2.000 de occidentali se antrenează în Războiul Sfânt

22 Iun 2014   •   13:45
Pericol mortal pentru Europa: 2.000 de occidentali se antrenează în Războiul Sfânt

Luptători occidentali înrolaţi în miliţiile ISIS (Islamic State in Irak and the Levant) îşi îndeamnă compatrioţii să li se alăture în Războiul Sfânt din Siria şi Irak, într-un film “publicitar” de 13 minute intitulat “Nu există viaţă fără jihad”.

“Toţi cei care credeţi răspundeţi apelului lui Allah şi a mesagerului său când vă cheamă la ceea ce vă dă viaţă”, spune în faţa camerei un personaj prezentat drept mujahedinul Abu Muthanna al-Yemeni din Marea Britanie. În imagine, luptătorii despre care se spune că vin din Occident poartă arme şi au pe fundal steagul negru al ISIS. Se crede că videoclipul, postat vineri pe internet, a fost realizat în Siria.

Vezi imaginile difuzate de Euronews

Presa britanică a reuşit să-l identifice pe războinicul Abu al-Yemeni. În viaţa civilă, el este Nasser Muthana, 20 de ani, student la medicină, din Cardiff – Ţara Galilor. Un tânăr educat şi inteligent, căruia cinci universităţi i-au oferit locuri la facultate. Tatăl său a fost şocat să-l vadă la televizor, în rol de mujahedin. Fiul plecase de acasă în noiembrie anul trecut, spunând că se duce la şcoală. Apoi a sunat ca să spună că este în Turcia “şi asta e”. Tatălui nu-i vine să creadă ce a văzut şi auzit: “Nu cred că este Nasser cel care vorbeşte, este cineva care îl învaţă ce să spună, pentru că atitudinea lui Nasser este 100% diferită”, a declarat pentru BBC.

Se crede că 500 de britanici luptă în Irak şi Siria de partea jihadiştilor. Germania a avertizat în urmă cu o săptămână că aproximativ 2.000 de occidentali luptă în Siria de partea fundamentaliştilor şi vor fi un pericol mortal atunci când se vor întoarce acasă. Un mesaj similar a transmis şi premierul britanic David Cameron.

×