x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pericol de prăbușire: repararea turnului înclinat din Bologna va dura cel puțin 10 ani

Pericol de prăbușire: repararea turnului înclinat din Bologna va dura cel puțin 10 ani

de Redacția Jurnalul    |    07 Dec 2023   •   09:45
Pericol de prăbușire: repararea turnului înclinat din Bologna va dura cel puțin 10 ani
Sursa foto: Hepta

Lucrările de prevenire a prăbușirii unui turn medieval înclinat în inima orașului Bologna, din nordul Italiei, vor costa 20 de milioane de euro și vor dura cel puțin 10 ani, a declarat miercuri primarul orașului, citat de Reuters.

Garisenda, din secolul al XII-lea, este unul dintre cele două turnuri din Bologna, măsurând 48 de metri și aflându-se alături de cel mai înalt Asinelli (97 de metri). Este un punct de reper foarte iubit, fiind menționat în Divina Comedie a lui Dante Alighieri.

La fel ca și mai faimosul Turn din Pisa, acesta s-a înclinat timp de secole, deoarece terenul pe care a fost construit a cedat la scurt timp după construcție. Zona din jurul său a fost izolată luna trecută, din cauza îngrijorărilor tot mai mari ale experților cu privire la riscurile de prăbușire.

„Cred că vom cheltui nu mai puțin de 20 de milioane de euro, poate mai mult” pentru a restaura și consolida turnul, a declarat primarul Matteo Lepore într-o conferință de presă la primăria din Bologna, citat de agenția de presă ANSA.

„Pentru Turnul din Pisa, a fost nevoie de 10 ani pentru intervenție și pentru proiectul (de restaurare). Nu avem niciun motiv să spunem că ne va lua mai puțin”, a adăugat el.

Agenția de protecție civilă din Italia a emis o alertă „galbenă” pentru zona din jurul celor două turnuri, ceea ce înseamnă că este sub supraveghere, dar se consideră că nu prezintă riscuri imediate pentru siguranța oamenilor. Există două posibile niveluri de alertă mai ridicate, ”portocaliu” și „roșu”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: garisenda bologna prabusire