x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Permisul de munca pentru Marea Britanie

Permisul de munca pentru Marea Britanie

de Cristian Petru    |    06 Iul 2005   •   00:00
Permisul de munca pentru Marea Britanie

Ca asistenti medicali, in constructii sau ca au pair si nu numai, multi romani au plecat in ultimii ani la munca in Marea Britanie. Pentru a obtine un permis de munca in statul de peste Canalul Manecii, trebuie sa indepliniti o procedura specifica.

Sa traiesti cateva luni printre supusii reginei Elisabeta a II-a si sa castigi mult mai bine decat in tara. Multi romani au visat sa ajunga la munca in Marea Britanie si multi au si ajuns. In ultimii ani, prin intermediul firmelor private care intermediaza plasarea fortei de munca in strainatate, asistenti medicali din Romania au plecat in numar mare in Marea Britanie. Salariul pe care o persoana cu o astfel de calificare il poate primi in Marea Britanie poate ajunge pana la 2.000 de lire sterline lunar. Adica de aproape 20 de ori mai mult decat primesc in tara.

AU PAIR. O alta modalitate de plecare in Marea Britanie la munca este prin programul au pair. Tinerii cu varsta cuprinsa intre 17 si 27 ani pot pleca intr-o tara straina ca au pair. Conditiile minime care trebuie indeplinite sunt sa fii absolvent de liceu si sa cunosti limba engleza. Din anul 2002, tinerii romani au posibilitatea sa mearga in Marea Britanie. De obicei un "au pair" isi plateste singur transportul spre destinatia familiei gazda. In momentul in care vei apela pentru viza, trebuie sa dovedesti faptul ca ai resurse financiare suficiente pentru drum.

CONDITII. Pentru a participa la acest program trebuie sa fiti necasatorit, sa nu intentionati sa ramaneti pe teritoriul Marii Britanii mai mult de doi ani, sa va intretineti si sa va acomodati fara ajutor din fonduri publice si, de asemenea, va trebui sa parasiti Regatul Unit dupa cele 24 de luni. Mai aveti nevoie si de urmatoarele acte: formular de inregistrare, eseu in limba engleza de introducere pentru familia din Anglia, doua scrisori de recomandare, copie de pe buletinul de identitate, pasaport, carte de munca si carnet de conducere (daca detineti), cazier, diploma de Bacalaureat, diploma de licenta si patru poze tip pasaport. Dupa ce ajungeti in Marea Britanie, in primele sapte zile trebuie sa va prezentati la Politie pentru a va inregistra. Aveti nevoie de pasaport si de doua poze tip pasaport. De asemenea, trebuie platita si o suma de bani pentru aceasta inregistrare.

FARA SALARIU. Un au pair nu primeste salariu, fiind temporar integrat in familia gazda. Desfasoara o activitate casnica, aproximativ cinci ore pe zi, si are doua zile libere. Toate in schimbul unei sume de bani: aproximativ 45 de lire pe saptamana. La familia gazda, un au pair are propria camera si ii va insoti pe acestia in vacante. In schimbul celor oferite, acesta trebuie sa aiba grija de copiii familiei (baby-sitting). Ii ajuta sa-si pastreze camera curata, ii insoteste la scoala, ii ajuta la teme. Pentru un au pair, ziua de munca este intre cinci si 10 ore, maximum 45 ore pe saptamana. O persoana care pleaca in Marea Britanie ca au pair poate sta acolo 2 ani. Acelasi sistem exista si in Franta, Australia, Spania, Germania, Italia, Austria, Belgia, Suedia, Finlanda si Grecia. Mai multe informatii puteti solicita la Ambasada Marii Britanii, telefon 021-201.72.00, sau la Au Pair International, la telefon 021-230.38.12. In perioada cat sunteti plecat in Marea Britanie ca au pair va puteti schimba familia la care locuiti, doar daca noul aranjament indeplineste prevederile dreptului de emigrare. In cazul in care apar neintelegeri cu familia gazda, puteti sa apelati la agentia prin intermediul careia ati plecat, sa le cereti ajutorul, sau chiar la Consulatul Romaniei de acolo.

CONDITII. Marea Britanie nu este semnatara a Acordului de la Schengen, astfel ca cetatenii extracomunitari si cei din afara Spatiului Economic European, cum sunt si romanii, au nevoie, pentru a munci in acest stat, atat de viza de intrare, cat si de permis de munca. In cazul activitatilor desfasurate pe perioada vacantelor universitare sau cele contractate in cadrul programelor au pair, nu este necesara obtinerea permisului de munca. Cetatenii romani care vor sa desfasoare activitati profesionale pe teritoriul Marii Britanii trebuie sa indeplineasca o procedura specifica. Aceasta incepe cu identificarea unui angajator dispus sa va acorde un contract de munca pe teritoriul Marii Britanii si sa solicite Departamentului pentru Educatie si Calificari, in numele dumneavoastra, emiterea permisului de munca. Dupa obtinerea acestuia, va puteti adresa Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Romania pentru eliberarea vizei de munca. Pentru relatii suplimentare trebuie sa contactati direct Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord la Bucuresti, Strada Jules Michelet nr. 24, telefon: 021-201.72.00, site: http://www.britishembassy.gov.uk/romania.

DIPLOME
De echivalarile diplomelor de studii se ocupa Centrul National de Informare cu privire la Recunoasterea Studiilor (NARIC) din Marea Britanie. Echivalarea studiilor nu constituie automat un drept de admitere la o anumita institutie de invatamant din Marea Britanie. Pentru a contacta Centrul National de Informare cu privire la Recunoasterea Studiilor puteti suna la numarul de telefon +44 (0) 1242260010 sau puteti scrie la naric@ecctis.co.uk. Informatii complete puteti obtine accesand si adresa de Internet a Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, www.omfm.ro.

Orasul imigrantilor

Ca sa reusesti sa te adaptezi in mediul londonez, trebuie sa inveti multele cartiere si sa stii oamenii care locuiesc in ele. Pentru ca imigrantii londonezi sunt impartiti pe cartiere. In Zona Upton Park, de exemplu, te simti ca in Calcutta. Strada e intesata de magazine care vand sariuri, camasi indiene si cosmetice pentru fete de culoare. In alte zone gasesti doar restaurante si magazine cu specific turcesc, jamaican sau african. In mare, grecii si cipriotii stau in nordul si nord-vestul Londrei, in cartierele Finchley, Finchley East, Finchley North. In Londra exista si o comunitate foarte puternica de evrei ortodocsi, in Seven Sisters. Turcii stau tot in nordul Londrei: Seven Sisters, Tottenham, Edmonton. In Wood Green e o strada foarte lunga, Green Lace, unde imigrantii turci si-au deschis magazine si restaurante specifice. Acolo sunt si sediile a doua redactii de ziare dedicate turcilor din Marea Britanie. Comunitatea romaneasca e raspandita peste tot, dar cei mai multi locuiesc in zona de nord si nord-vest. Mai gasesti romani si in est, prin Stratford, Hackney. Aici sunt grupuri mai mari. Dar mai sunt si razleti, prin sud, in Kent sau Wimbledon. Indienii, cea mai mare comunitate de imigranti, stau in mare parte prin Eastham, Westham, Barking. Rusii, si ei foarte multi, stau in estul Londrei, in Stratford, Westham, Eastham, Barking. S-au mai asezat si in sudul Londrei de curand. (Ana-Maria Luca)

Acte de identitate

Primul pas pentru a intra in legalitate in Anglia, ca muncitor, este obtinerea unei carti de identitate CIS4 (Construction Industry Scheme Four), un document eliberat de statul britanic, care serveste la identificarea muncitorilor din constructii. Orice posesor de pasaport poate intra in posesia unei astfel de carti de identitate, care este valabila un an, cu posibilitate de reinnoire. Insa, acest document nu le ofera imigrantilor dreptul de munca in Marea Britanie. Numai cartile de identitate CIS4 permanente, care au alocat un numar de inregistrare din parte Serviciilor de Asigurare Sociala, le pot oferi muncitorilor straini siguranta ca se afla in legalitate. Cu toate acestea, cele mai multe santiere nu cer lucratorilor carti de identitate CIS4 la angajare. De recrutarea personalului se ocupa de obicei firmele intermediare, nu constructorul in sine. (Anca Alexe)
×