x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 1.500 de martori pentru Milosevici

Peste 1.500 de martori pentru Milosevici

15 Apr 2004   •   00:00

Premierul britanic Tony Blair, fostul presedinte american Bill Clinton si fostul ministru al Apararii din Marea Britanie ar putea comparea in fata Tribunalului Penal International de la Haga.

Numele lor apar pe lista martorilor cu ajutorul carora fostul presedinte iugoslav, Slobodan Milosevici, vrea sa-si demonstreze nevinovatia. Acuzat de crime de razboi, crime impotriva umanitatii si genocid in timpul conflictelor din spatiul ex-iugoslav, Milosevici a solicitat Curtii sa aprobe marturia a nu mai putin de 1.631 de persoane in cadrul pledoariei sale de aparare. Aceasta ultima parte a procesului ar urma sa inceapa in data de 8 iunie.

TRIERE. Cei trei judecatori vor decide insa ce martori sunt relevanti si cati vor depune marturie. Procesul de selectare va fi, cu siguranta, foarte riguros, cred expertii citati de BBC, intrucat numarul martorilor ceruti de Milosevici este de cinci ori mai mare decat cel al martorilor chemati de acuzare, care si-a incheiat pledoaria la sfarsitul lui februarie.

TRAGERE DE TIMP. Atat finalizarea listei, cat si audierile propriu-zise ameninta sa faca parte din strategia fostului lider iugoslav, care a intarziat cat a putut procedurile juridice. Din februarie 2002, el a cerut o multime de intreruperi, datorate fie problemelor cardiace, fie tensiunii ridicate, fie racelii sau oboselii. Procesul lui Slobodan Milosevici ar urma sa se incheie, cel mai devreme, in 2005.

×
Subiecte în articol: externe