x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 150 de jihadiști, căsăpiți de avioanele americane când fugeau din Fallujah

Peste 150 de jihadiști, căsăpiți de avioanele americane când fugeau din Fallujah

de Şerban Mihăilă    |    01 Iul 2016   •   09:10
Peste 150 de jihadiști, căsăpiți de avioanele americane când fugeau din Fallujah
Sursa foto: Anmar Khalil/AP

Peste 150 de jihadiști din rețeaua teroristă Stat Islamic (SI) au fost uciși de avioanele de luptă ale coaliției conduse de Statele Unite, care au distrus circa 260 de vehicule ce se retrăgeau din orașul Fallujah, recucerit recent de forțele irakiene. Loviturile aeriene au început marți seară și au vizat sute de vehicule care abandonau ultimele poziții deținute de SI în oraș.

 

Eroii aviației noastre militare au distrus peste 200 de vehicule și au confiscat o mare cantitate de arme, echipamente și muniții”, a declarat, ieri, Yahva Rassoul, purtător de cuvânt al Centrului de coordonare a operațiunilor anti-SI din Irak. El s-a referit la o primă serie de atacuri aeriene, care au avut drept obiectiv un imens convoi din deșertul aflat la sud de Fallujah. Cel puțin 60 de vehicule au fost incendiate într-un alt atac, asupra unui convoi ce se deplasa la nord-vest de Fallujah, a anunțat, pentru AFP, purtătorul de cuvânt al Comandamentului de operațiuni din provincia Al-Anbar, Ismail Mahalawi. În ultimele săptămâni, coaliția internațională a lansat sute de lovituri aeriene în sprijinul operațiunii declanșate de forțele irakiene, în vederea recuceririi Fallujah, ultim bastion al SI în provincia Al-Anbar. Autoritățile de la Bagdad au afirmat, duminica trecută, că au eliberat în totalitate acest oraș, aflat din ianuarie 2014 sub controlul SI. Fallujah a fost primul oraș irakian căzut în mâinile SI. Această ofensivă aeriană constituie una dintre cele mai puternice lovituri date până acum rețelei teroriste în autoproclamatul său “califat” din Irak și Siria.

SUA anunță sfârșitul SI

Între timp, administrația de la Washington speră să încheie campania militară împotriva SI înainte de sfârșitul verii viitoare. În august 2014, la începutul ofensivei militare internaționale antiteroriste din Irak, obiectivul trasat de SUA pentru anihilarea SI era de trei ani. Câteva săptămâni mai târziu, campania avea să se extindă în Siria. Președintele american, Barack Obama, le-a transmis însă oficialităților irakiene intenția sa de a accelera ofensiva contra militanților jihadiști. În momentul de față, ținta administrației americane a devenit cucerirea orașului Mosul, al doilea ca mărime din Irak.

 

Forțele irakiene au anunțat, miercuri, că au izolat un cartier din sud-estul orașului Fallujah, unde există informații că s-ar fi infiltrat 40 de luptători SI. Trupele speciale au fost trimise în căutarea teroriștilor, care ar putea comite atentate în cartierul eliberat recent de trupele coaliției.

 

×