x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 6 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul invaziei ruse

Peste 6 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul invaziei ruse

13 Mai 2022   •   09:24
Peste 6 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul invaziei ruse
Sursa foto: Hepta

Peste 6 milioane de ucraineni au părăsit țara după invazia rusă, transmite Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), citat de AFP.

Prin urmare, 6.029.705 de refugiați au trecut frontiera și au ajuns în statele vecine, o parte dintre aceștia mergând în alte state UE dar și in SUA sau Israel. Cei mai mulți sunt înregistrați în Polonia, respectiv 3.272.943 de persoane. Circa 90% dintre ei sunt femei și copii deoarece legea marțială instituită în Ucraina nu le permite bărbaților între 18-60 de ani să plece din țară, putând fi imobilizați. 

Războiul a început pe 24 februarie, iar în luna martie circa 3,4 milioane de ucraineni au plecat, în timp ce numărul lor a scăzut în aprilie la 1,5 milioane de persoane, iar de la începutul lunii mai și-au părăsit țara aproape 493.000 de oameni. 

Estimările ONU arată că numărul refugiaților ucraineni va ajunge la circa 8,3 milioane. La aceștia se adaugă alți 8 milioane care au fost strămutați în interiorul țării, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Populația Ucrainei se ridica la 37 de milioane de persoane înainte de război, fără peninsula Crimeea și regiunea separatistă Donbas. 

 

×
Subiecte în articol: ucraina refugiati