x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 700 de primari din Catalonia s-au adunat la Barcelona în sprijinul referendumului de autodeterminate

Peste 700 de primari din Catalonia s-au adunat la Barcelona în sprijinul referendumului de autodeterminate

16 Sep 2017   •   21:20
Peste 700 de primari din Catalonia s-au adunat la Barcelona în sprijinul referendumului de autodeterminate

Peste 700 de primari din Catalonia s-au adunat sâmbătă la Barcelona pentru a-şi exprima sprijinul faţă de organizarea referendumului de autodeterminate, declarat ilegal de autorităţile de la Madrid, relatează Reuters şi AFP.

Guvernul catalan intenţionează să organizeze la 1 octombrie un referendum de autodeterminare în această regiune a Spaniei, în pofida opoziţiei ferme a executivului de la Madrid care a contestat votul la Curtea Constituţională. Miercuri, procurorii spanioli au citat la audieri peste 700 de primari care au anunţat că vor pune la dispoziţia guvernului catalan spaţii publice pentru organizarea consultării populare.

Strânşi în centrul Barcelonei în faţa a sute protestatari pro-independenţă care strigau "vom vota" şi "independenţă", primarii catalani au ţinut discursuri în care au promis că vor acorda în continuare sprijin pentru organizarea referendumului.

Ada Colau, primarul de stânga al Barcelonei, oraş cu 1,6 milioane de locuitori în care separatiştii sunt minoritari, şi-a exprimat sâmbătă "solidaritatea" cu primarii pro-referendum. Ea a criticat răspunsul Madridului la această criză într-un scurt discurs la primărie.

"Este o ruşine că avem un guvern incapabil de dialog şi, în schimb, se dedică urmării şi intimidării primarilor şi mass-media", a spus Colau.

Separatiştii sunt majoritari în parlamentul catalan din 2015, însă societatea catalană este profund divizată, conform ultimelor sondaje. În timpul alegerilor regionale din 2015, tabăra separatistă a obţinut 47,6% din voturi. Tabăra care susţine rămânerea regiunii în Spania reprezintă 51,28% din voturi. Cu toate acestea, majoritatea catalanilor doresc să se poată exprima la referendum.AGERPRES

×