x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste o mie de economiști îl avertizează pe Trump cu privire la o nouă Mare Depresiune

Peste o mie de economiști îl avertizează pe Trump cu privire la o nouă Mare Depresiune

04 Mai 2018   •   10:23
Peste o mie de economiști îl avertizează pe Trump cu privire la o nouă Mare Depresiune

Peste o mie de economiști i-au scris lui Donald Trump cu scopul de a-l avertiza că „protecționismul economic” și retorica dură privind comerțul va repeat greșeala făcută de SUA în 1930, greșeală care a împins lumea în Marea Depresiune (Marea Criză Economică), potrivit The Guardian.

Cei 1,140 de economiști, inclusive 11 câștigători ai premiului Nobel, au trimis scrisoarea joi și au atras atenția asupra tensiunilor conmerciale în creștere dintre SUA și Uniunea Eropeană cu privire la tarifele impuse importului de oțel și aluminiu.

„În 1930, 1.028 de economiști au cerut Congresului să renunțe la protecționismul actului Smoot-Hawley Tariff”, scriu autorii, făcând referire la un act despre care mai mulți economiști au spus că a stat la baza Marii Depresiuni.

„Astăzi, americanii se confruntă cu o serie de noi activități protecționiste, incluzând amenințări de retragere din acorduri comerciale, solicitări greșite de noi tarife ca răspuns la dezechilibrele comerciale și impunerea de tarife asupra mașinilor de spălat, a componentelor solare și chiar a oțelului și aluminiului utilizate de producători americani.

Congresul nu a ținut cont de sfatul economiștilor în 1930, iar americanii din întreaga țară au plătit prețul. Subsemnații economiști și profesori de economie vă îndeamnă cu tărie să nu repetați această greșeală. Multe s-au schimbat din 1930 - de exemplu, comerțul este acum semnificativ mai important pentru țara noastră - dar principiile economice fundamentale, așa cum au fost explicate la vremea respective, nu s-au schimbat”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea este semnată de laureați ai premiului Nobel, precum Ivin Roth, Richard Thaler, Oliver Hart, Roger Myerson și James Heckman, dar și de fostul consilier economic al lui Barack Obama, Jason Furman, și de directorul bugetar al lui Ronald Reagan, James Miller.

 

×