x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un populist pro-rus a câștigat alegerile prezidențiale din Slovacia

Un populist pro-rus a câștigat alegerile prezidențiale din Slovacia

de Redacția Jurnalul    |    07 Apr 2024   •   09:00
Un populist pro-rus a câștigat alegerile prezidențiale din Slovacia
Sursa foto: Hepta

Peter Pellegrini, un populist pro rus, a câștigat alegerile prezidențiale din Slovacia. El este un aliat al premierului Robert Fico. În urma votului de sâmbătă naționaliștii de stânga controlează toate instituțiile importante ale Slovaciei, Parlamentul, Guvernul și Administrația Prezidențială.

Peter Pellegrini a fost ales președinte al Slovaciei, succedându-i liberalei Zuzana Caputova. Pellegrini, în vârstă de 48 de ani, l-a învins sâmbătă pe pro-occidentalul Ivan Korcok, un fost diplomat. Pellegrini a obținut 53% din voturi, potrivit BBC.

El este un aliat al premierului Robert Fico și împărtășește atitudinea prim-ministrului față de Rusia. Fico și aliații săi controlează acum Parlamentul, Guvernul și biroul președintelui Slovaciei.

Slovacia a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Ucrainei înainte ca Fico să vină la putere în octombrie, cu angajamentul de a opri livrările de stocuri militare ale armatei slovace către Kiev. Fico a cerut încetarea sprijinului militar occidental pentru Ucraina, încetarea imediată a focului și începerea discuțiilor de pace cu Moscova. Fico a spus recent că președintele Vladimir Putin a fost „demonizat pe nedrept” și a susținut că admiterea Ucrainei la NATO ar marca începutul celui de-al treilea război mondial.

În timpul campaniei electorale, Pellegrini a utilizat o parte din această retorică acuzându-l pe adversar că vrea să trimită soldați slovaci să lupte în Ucraina.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: peter pellegrini Slovacia