'Taxe pentru bogati!', 'Noi suntem poporul', 'Sunt student. Am datorii de 25.000 de dolari, bani pe care i-am folosit pentru scoala', 'Reprezentam 99% din populatie care nu mai tolereaza lacomia si coruptia celor 1%'. Acestea au fost cateva dintre mesajele cu care cei aproximativ 700 de tineri au manifestat sambata dupa-amiaza in apropiere de Wall Street. Protestatarii, multi dintre ei veniti cu saci de dormit, au incercat sa ocupe zona financiara din New York, ei manifestand astfel impotriva coruptiei si a lacomiei din sistemul financiar, precum si a reducerilor bugetelor sociale. Au vrut sa campeze in fata Bursei din metropola americana, insa politia i-a tinut la distanta. De altfel, fortele de ordine au blocat toate caile de acces catre Wall Street, dar si arterele invecinate, unde se afla sediile marilor banci americane, impiedicandu-i pe manifestanti sa ajunga in zona.
Organizatorii, despre care autoritatile newyorkeze spun ca au fost mai multe grupuri anarhiste, au incercat sa mobilizeze peste 20.000 de oameni, in speranta ca pot transforma Wall Street-ul intr-o 'Piata Tahrir americana', dupa modelul pietei centrale din Cairo, tinuta sub ocupatie de protestatarii egipteni timp de mai multe luni, pana la inlaturarea de la putere a preseditnelui Hosni Mubarak.
'Avem o multime de copii care termina colegiul si nu-si pot gasi de lucru', a spus primarul New York-ului, Michael Bloombers, intr-o emisiune la radio, preluata de CNN. Nu vrem revolte de tipul celei petrecute la Cairo sau Madrid, a continuat edilul intr-o declaratie despre felul in care rata mare a somajului din SUA ar putea duce la declansarea de revolte similare celor din Europa (Madrid, Londra, Atena etc) si Africa. Potrivit lui Bloomberg, nivelul saraciei in SUA a crescut la 15,1% in 2010, ajungand la cel mai inalt nivel inregistrat dupa 1993.
Afectate de criza financiara globala, Statele Unite au aplicat importante reduceri bugetare pentru reducerea deficitului. Presedintele SUA, Barack Obama, urmeaza sa propuna astazi Congresului o taxa pentru americanii care castiga mai mult de un milion de dolari pe an. Initiativa este considerata o masura populista la care Obama apeleaza pentru a castiga capital electoral inaintea alegerilor de anul viitor.
Intre timp, vestile din Europa nu au fost deloc incurajatoare. Sambata, cand la Wroclaw, in Polonia, se incheia o reuniune a ministrilor euruopeni de Finante, cateva mii de manifestanti s-au adunat pe strazile orasului, la indemnul Confederatiei europene a sindicatelor (CES), pentru a protesta fata de politicile de austeritate. In aceeasi zi, la Paris, sute de 'indignati' francezi si spanioli au protestat pasnic si au instalat, in fata Bancii Frantei, o pancarta pe care scria 'Moarte bancilor'.