Corespondenta din Strasbourg
Raportorul pentru Romania, Pierre Moscovici, afirma ca pentru
a adera la 1 ianuarie 2007 la UE este nevoie de eforturi suplimentare si este in egala masura interesul Romaniei si al Uniunii ca aderarea sa fie o reusita.
Pierre Moscovici ii incurajeaza pe romani. "Munciti, munciti, munciti! Nu va ganditi ca europenii sunt buni sau ca europenii sunt rauvoitori. Europa vrea Romania, trebuie ca si Romania sa vrea Europa." Aceasta este partea incurajatoare si transanta a mesajului pe care l-a transmis raportorul pentru Romania al Parlamentului European, Pierre Moscovici. Socialistul francez a spus ca s-a muncit mult in ultima perioada, ca
s-au facut progrese in toate domeniile majore si ca Romania a demonstrat ca este hotarata sa adere la UE la
1 ianuarie 2007.
EFORTURI. Ca de fiecare data, Moscovici, care se intituleaza de cate ori are ocazia drept "un prieten exigent" al Romaniei, a reamintit ca pentru a adera la vreme este nevoie de eforturi suplimentare si ca este in egala masura interesul Romaniei si al Uniunii ca aderarea sa fie o reusita. A existat insa si o alta nuanta a interventiei raportorului. Spre deosebire de alte mesaje, Moscovici a accentuat sprijinul pe care grupul socialistilor europeni, din care face parte, l-a acordat Romaniei pe tot parcursul procesului de aderare. El a facut si o comparatie cu atitudinea conservatorilor europeni, amintind momentele in care sustinerea acestora nu s-a dovedit la fel de ferma si cand au existat semne serioase de intrebare cu privire la felul in care acestia vor vota in probleme legate de dosarul european al Romaniei. "Faceti tot posibilul pentru a va asigura si in continuare sprijinul socialistilor europeni", a mai spus Moscovici intr-un comentariu legat de actualele lupte politice din Romania. In acelasi context, raportorul pentru Romania s-a referit la importanta pe care o are obtinerea unei atitudini majoritar favorabile in PE.
RAPORTUL. Un moment extrem de important in acest sens va fi adoptarea de catre legislativul UE a raportului pe care Comisia il va publica la sfarsitul lunii octombrie. O decizie favorabila a Comisiei cu privire la aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 nu sta in picioare daca Parlamentul nu isi da girul. "Acum, cele doua foruri gandesc la fel cu privire la aceasta tema, nu e cazul sa va faceti ganduri rele", a spus el. Raportul pe care Comisia il va prezenta in aceasta toamna va fi urmat de un raport intocmit de Moscovici. El nu s-a declarat deranjat de faptul ca raportul Comisiei nu va transa si eventuala amanare cu un an a aderarii Romaniei, eventualitate ce va fi discutata intr-un raport separat, in aprilie. "Prefer un raport pozitiv in aprilie, decat unul negativ in toamna", a explicat Moscovici.
GRUPURI
|
La briefing-ul grupului liberalilor europeni au fost acceptati sapte observatori din PNL si doi reprezentanti ai PC. Liderul ALDE, Graham Watson, a reamintit ca gruparea sa este singura care le acorda observatorilor romani si bulgari sansa de a avea reprezentanti in biroul de conducere, facandu-i deci sa ia parte la procesul decizional al liberarilor europeni. Liderul Partidului Socialistilor Europeni, Martin Schultz, a spus, tot despre romani, ca "vor fi tratati ca niste membri permanenti ai grupului si ii vom implica in deciziile noastre".
|
Citește pe Antena3.ro