x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Piloţii militari bulgari refuză să mai zboare cu avioanele de vânătoare învechite

Piloţii militari bulgari refuză să mai zboare cu avioanele de vânătoare învechite

24 Oct 2017   •   17:04
Piloţii militari bulgari refuză să mai zboare cu avioanele de vânătoare învechite

Piloţii de vânătoare bulgari au refuzat marţi să efectueze zboruri de antrenament pe avioanele de origine sovietică MiG-29, ei reclamând faptul că acestea sunt prea vechi şi s-au confruntat cu problemele repetate la aceste aparate de zbor, a declarat ministrul adjunct al apărării Atanas Zaprianov, relatează AFP. 

Piloţii de la baza aeriană Graf Ignatievo (sud), o instalaţie militară utilizată de Statele Unite şi de NATO unde sunt staţionate ultimele şapte aparate de zbor bulgare în stare de funcţionare, au invocat un sentiment de 'insecuritate' pentru a explica refuzul lor de a zbura cu acele avioane. 

Bulgaria, care dispune de o flotă învechită, a decis în iunie 2016 să cumpere opt avioane de luptă - noi sau folosite - cu o valoare maximă de 770 de milioane de euro. Însă procedura de achiziţie stagnează: în timp ce guvernul anterior a optat la începutul anului pentru aeronave noi sudeze de tip Gripen, noul guvern conservator a redeschis procedura de examinare a ofertelor pentru aparate americane F-16 sau europene Eurofighter. 

Ministrul bulgar al apărării Krassimir Karakatchanov a cerut modernizarea celor 16 aparate MiG-29 şi a celor 20 Su-25 bulgare, toate de concepţie sovietică, majoritatea fiind în prezent oprite la sol. 

Forţele aeriene bulgare au primit recent zece motoare de MiG-29 second hand. Însă opt dintre ele rămân nefolosite din cauza lacunelor din documentaţia lor care nu permit să se stabilească anul de fabricaţie şi numărul de ore de zbor ale acestora. 

În faţa acestor carenţe, Bulgaria a decis în februarie 2016 să permită participarea aeronavelor NATO la protecţia spaţiului său aerian.AGERPRES

×