x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ping pong cinic cu refugiații ajunși în Balcani

Ping pong cinic cu refugiații ajunși în Balcani

19 Sep 2015   •   19:26
Ping pong cinic cu refugiații ajunși în Balcani
Sursa foto: Foto: MTI

Mii de refugiaţi care încearcă cu disperare să ajungă în ţările Europei de Nord sunt blocaţi în Balcanii de Vest, unde Croaţia, Ungaria şi Slovenia îi trimit dintr-o parte în alta, relatează sâmbătă AFP.

Sute de migranţi sosesc în continuare prin Serbia în Croaţia, care a devenit o nouă rută a exilului acestor oameni după ce Ungaria şi-a închis frontiera.

Autorităţile de la Budapesta au anunţat sâmbătă că au terminat de instalat un gard pe o lungime de 41 de kilometri la graniţa cu Croaţia, restul frontierei de 330 de kilometri fiind delimitată de râul Drava, care este dificil de traversat. Anterior Ungaria a ridicat un gard pe toată lungimea de 175 de kilometri a frontierei cu Serbia şi doreşte să construiască unul şi la frontiera cu România.

Autorităţile de la Zagreb, după ce au declarat iniţial că migranţii au porţile deschise, au anunţat vineri că au atins limita de primiri după ce în trei zile în Croaţia au sosit peste 17.000 de persoane. Autorităţile croate au recunoscut că au vrut să forţeze mâna Budapestei, trimiţând migranţii cu autocare şi trenuri la frontiera ungară.

Prim-ministrul croat Zoran Milanovic a avertizat că ţara sa, care nu face parte din spaţiul Schengen, va continua să aducă migranţii la frontiera cu Ungaria, care a acuzat Zagrebul că încurajează refugiaţii să treacă ilegal graniţa. "Croaţia nu va deveni centrul de refugiaţi al Europei", a spus premierul croat. Vineri Croaţia a trimis aproape 4.400 de migranţi în Ungaria. Sâmbătă zeci de autocare erau staţionate de partea ungară a frontierei.

Migranţii, marea parte dintre ei fiind refugiaţi sirieni, vin din Grecia după ce au traversat Turcia. Drumul lor continuă prin Macedonia, apoi Serbia de unde încearcă să ajungă în Germania şi în alte ţări ale Europei occidentale.

Migranţii s-au îndreptat şi spre Slovenia, ţară care face parte din spaţiul Schengen. Autorităţile slovene fac faţă cu dificultate afluxului de refugiaţi, care sosesc cu sutele din Croaţia.

Potrivit televiziunii naţionale croate HRT TV, o mie de refugiaţi au petrecut noaptea de vineri spre sâmbătă sub cerul liber la punctul de trecere a frontierei Bregana, între Croaţia şi Slovenia. După cum a constatat AFP, la punctul de frontieră Harmica, situat la circa 20 de kilometri de capitala Zagreb, zeci de migranţi se aflau sâmbătă dimineaţa pe podul care delimitează graniţa şi cereau poliţiei slovene să îi lase să intre în ţară.

Ambasadorul sloven în Germania, Marta Kos Marko, a declarat într-un interviu apărut în ediţia de sâmbătă a cotidianului Rheinische Post că Slovenia este pregătită să primească până la 10.000 de refugiaţi dacă aceştia vor cere azil. Vineri seara, poliţia slovenă a folosit gaze lacrimogene pentru a împrăştia sutele de migranţi care încercau să forţeze graniţa dinspre Croaţia.

Conform poliţiei slovene, 1.287 de migranţi au intrat în ţară până vineri la miezul nopţii. Prim-ministrul Miro Cerar a declarat vineri că dacă presiunea va continua, ţara sa ar putea să ia în calcul crearea unor culoare de tranzit spre Austria.

Poliţia ungară a informat că până vineri la miezul nopţii 209.963 refugiaţi au trecut frontiera în Ungaria, dintre care 200.973 venind din Serbia şi 7.993 din Croaţia.

Austria a primit în noaptea de vineri spre sâmbătă 6.700 de migranţi care au venit din Ungaria, conform informaţiilor poliţiei. Migranţii au fost transportaţi cu autocarele spre diferite centre de înregistrare şi primire.

Evoluţia crizei migratorii în această parte a Europei menţine presiunea asupra UE, ai cărei lideri se vor reuni miercuri la Bruxelles în încercarea de a depăşi diferendele.

Un înalt responsabil al UE a afirmat sâmbătă că Europa ar trebui să încurajeze persoanele care fug din Siria să rămână în ţările vecine, iar aceste ţări să fie ajutate. Comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, a precizat că propune în special ca Turciei, care a primit peste două milioane de refugiaţi sirieni, să îi fie alocată o sumă de până la un miliard de euro pentru a ajuta această ţară să facă faţă acestei provocări. agerpres.ro

×
Subiecte în articol: criza refugiatilor