Ministrul austriac al Muncii, Familiei și Tineretului, Christine Aschbacher, membră a partidului conservator ÖVP al cancelarului Sebastian Kurz, și-a anunțat demisia, la numai un an de la preluarea mandatului, după ce a fost acuzată de plagiat și de utilizarea de „tâmpenii și absurdități” în lucrarea sa de masterat, precum și în alte lucrări academice.
Investigația bloggerului Stefan Weber, specializat în detectarea fraudelor în mediul academic, susține că lucrarea de masterat a ministrului Christine Aschbacher, din 2006, este „un plagiat”, care conține „citate incorecte” și denotă „necunoașterea limbii germane”, relatează „The Guardian”. La vremea respectivă, Aschbacher, astăzi în vârstă de 37 de ani, obținea cu note mari diploma Universității de Științe Aplicate „Wiener Neustadt”, din apropiere de Viena. Aceleași acuzații de plagiat, formulate de Weber, se referă și la conținutul unei lucrări privind „stilul de conducere a companiilor inovatoare”, trimisă în plină pandemie, în luna mai a anului trecut, la Universitatea Tehnică din Bratislava, în Slovacia. Este vorba, susține Weber, de o colecție „nemaivăzută de tâmpenii, absurdități și plagiate, scrise în păsărească”, din care peste o cincime sunt preluate din alte surse, fără citate, în special dintr-un articol publicat de revista „Forbes”. Pusă la zid de Opoziție, într-un moment în care guvernul său este acuzat din toate direcțiile de gestionarea haotică a celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19, Christine Aschbacher a respins ceea ce ea consideră a fi „insinuările” formulate de bloggerul Stefan Weber. Într-un comunicat dat publicității sâmbătă seară, Aschbacher a declarat că se retrage din funcție pentru a-și proteja familia. Ea a mai condamnat „ostilitatea, agitația politică și atacurile de o forță insuportabilă” declanșate la adresa sa.
Kurz, legat de mâini
Aflat într-un moment politic extrem de delicat, pe fondul crizei sanitare din țară, cancelarul Sebastian Kurz, inițial unul dintre marii susținători ai Christinei Aschbacher, a dat un simplu mesaj pe Twitter, în care a transmis că „respectă” decizia colaboratoarei sale. Șeful executivului de la Viena a mai spus că va anunța astăzi un nou nume pentru conducerea Ministerului Muncii, Familiei și Tineretului. Plagiatul în mediul academic a devenit o acuzație tot mai des întâlnită în spațiul european vorbitor de limbă germană, unde liderii politici își expun ostentativ diplomele postuniversitare, remarcă publicația britanică. În Germania, miniștrii conservatori ai Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, și Educației, Annett Schavan, au fost forțați să demisioneze în urma unor acuzații similare, în 2011, respectiv, în 2013. Mai mult, actualul ministru german al Familiei, Franziska Giffey, aflată în funcție din 2018, în Cabinetul condus de cancelarul Angela Merkel, se confruntă de mai mult timp cu acuzații de plagiat. În 2019, în urma acestor acuzații, Universitatea Liberă din Berlin (FU Berlin) a reexaminat disertația din 2010 a Franziskei Giffey, iar aceasta a anunțat că va demisiona dacă i se revocă doctoratul. Până la urmă, după reevaluarea lucrării de doctorat, FU Berlin a decis să nu-i retragă titlul de „doctor”, pe care, însă, Giffey a anunțat că nu-l va mai folosi.
„Lucrarea este o grămadă nemaivăzută de tâmpenii, absurdități și plagiate, scrise în păsărească.”
Stefan Weber, blogger