x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Plan de asasinare a fratelui lui Hugo Chavez, încifrat într-un rebus. Cel puţin aşa susţin oamenii preşedintelui Venezuelei

Plan de asasinare a fratelui lui Hugo Chavez, încifrat într-un rebus. Cel puţin aşa susţin oamenii preşedintelui Venezuelei

12 Mai 2012   •   08:58
Plan de asasinare a fratelui lui Hugo Chavez, încifrat într-un rebus. Cel puţin aşa susţin oamenii preşedintelui Venezuelei

Un realizator de rebusuri din Venezuela a fost acuzat ca ar fi strecurat un mesaj in care indeamna la asasinarea fratelui presedintelui Venezuelei, Adan Chavez intr-un rebus publicat miercuri in ziarul "Ultimas Noticias".

Autorul rebusului, Neptali Segovia, a fost interogat de serviciile secrete dupa ce rebusul a devenit, joi, subiectul unei emisiuni TV in care invitatul permanent Perez Pirela a dat in vileag presupusul mesaj codat.

"Aceste mesaje erau folosite frecvent in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial", a spus Pirela.

Segovia a negat, insa, ca ar fi avut intentii subversive cand a creat rebusul.

Rebusul contine cuvintele "Adan" - numele fratelui presedintelui Hugo Chavez, care este guvernatorul unei provincii din Venezuela, "asesinen" - "asasinati-l" si "rafaga" - care poate insemna si rafala de vant, dar si foc armat.

Desi dezvaluirea a fost catalogata drept ridicola in unele cercuri, presupusul mesaj din rebus le da apa la moara socialistilor lui Chavez, care acuza opozitia de planuirea unei lovituri de stat.

"Este un mesaj. Vorbesc in numele adevarului", a acuzat Pirela, amintind ca si Charles de Gaulle folosea metode similare pe cand conducea rezistenta franceza din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Reprezentantii ziarului "Ultimas Noticias" au declarat ca in ziua de joi sase agenti ai serviciilor secrete s-au prezentat la redactie, cerand informatii despre autorul rebusului, Neptali Segovia.

Acesta s-a dus voluntar la sediul serviciului secret pentru a da lamuriri.

"Sunt primul om care vrea sa clarifice problema. Nu am nimic de ascuns. Munca pe care o fac de 17 ani are doar scopuri culturale si educationale si este una transparenta", a spus Segovia, adaugand ca a fost tratat cu respect de agentii servicilor secrete, care i-au notat marturia si i-au dat drumul acasa.

Incidentul a fost exploatat, insa, de ziarul de opozitie "Tal Cual", care a publicat, vineri, un rebus-pamflet pe prima pagina.

Intrebarile si raspunsurile erau mesaje critice la adresa actualei puteri: "Ce inseamna folosirea necuvenita a fondurilor de catre politicieni? (Coruptie); Cea mai abuzata lege? (Constitutia); "Numiti liderul suprem care ne guverneaza destinele? Are barba... (Fidel Castro)".

×