Astronomii au descoperit o planetă care ar putea avea condiţii similare cu cele prezente pe Pământ "la o aruncătură de băţ" de sistemul nostru solar.
Gliese 832c, situată la 16 ani lumină, are o masă de 5,4 ori mai mare ca Terra şi orbitează o stea pitică roşie o dată la fiecare 36 de zile.
Gliese 832c este mult mai apropiată de steaua pe care o orbitează decât este Pământul faţă de Soare, însă dat fiind că steaua pitică roşie are o masă pe jumătate faţă de a soarelui nostru, cantitatea de lumină care ajunge la planetă este similară cu cea primită de Terra.
Acest lucru înseamnă că Gliese 832c orbitează într-o zonă a sistemului solar în care temperaturile permit existenţa apei în formă lichidă, element necesar pentru apariţia vieţii aşa cum o cunoaştem pe Pământ.
"Sistemul solar din care face parte Gilese 832c are o planetă gigantică gazoasă pe o orbită exterioară şi o planetă telurică pe o orbită interioară. Din acest punct de vedere, putem vorbi de o copie în miniatură a sistemului nostru solar", spune profesorul Chris Tinney, de la Universitatea New South Wales, unde planeta a fost detectată.
"Dacă această planetă are o atmosferă similară cu cea de pe Pământ, este posibil ca viaţa să existe aici, deşi diferenţele de temperatură de la un anotimp la altul ar fi extreme", a adăugat acesta.
Gliese 832c este una dintre cele mai asemănătoare planete cu Pământul din cele descoperite până în prezent, fiind şi printre cele mai apropiate planete de sistemul nostru solar, o distanţă de 16 ani lumină într-o galaxie care are 100.000 de ani lumină de la un capăt la altul fiind considerată de astronomi drept "o aruncătură de băţ".
În Indexul de Similaritate cu Pământul, sistem de măsurarare a asemănărilor dintre planeta noastră şi cele din afara sistemului solar, Gliese 832c a primit calificativul 0,81. Calificativele pornesc de la 0 şi merg până la 1, luându-se în calcul diferiţi factori precum temperatura la suprafaţă sau densitatea planetei. Cea mai asemănătoare planetă descoperită până în prezent este Gilese 581g, care are un calificativ de 0,89.
Astronomii se tem însă că masa foarte mare a planetei nou descoperite ar putea face ca atmosfera de pe Gliese 832c să fie foarte densă, ceea ce poate genera un efect de seră care să dea temperaturi foarte mari la suprafaţă.