x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ploaie de rachete rusești asupra orașului Mykolaiv

Ploaie de rachete rusești asupra orașului Mykolaiv

13 Oct 2022   •   08:20
Ploaie de rachete rusești asupra orașului Mykolaiv
Sursa foto: Hepta

Rusia a lansat joi o ploaie de rachete asupra orașului ucrainean Mykolaiv, au declarat oficialii, după ce Adunarea Generală a ONU a condamnat tentativa Moscovei de anexare a patru zone ucrainene, iar aliații Kievului s-au angajat să acorde mai mult ajutor militar, scrie Reuters.

"O clădire rezidențială cu cinci etaje a fost lovită, cele două etaje superioare au fost complet distruse, restul - sub dărâmături. Salvatorii lucrează la fața locului", a declarat primarul Oleksandr Senkevich, într-o postare pe rețelele de socializare, adăugând că orașul din sudul țării a fost "bombardat masiv".

Centru de construcții navale și port, Mykolaiv a suferit bombardamente intense din partea Rusiei de-a lungul războiului.

La New York, trei sferturi din cei 193 de membri ai Adunării Generale - 143 de țări - au votat miercuri în favoarea unei rezoluții care a calificat demersul Moscovei drept ilegal, adâncind izolarea internațională a Rusiei.

Doar patru țări s-au alăturat Rusiei și au votat împotriva rezoluției - Siria, Nicaragua, Coreea de Nord și Belarus. Treizeci și cinci de țări s-au abținut de la vot, inclusiv partenerul strategic al Rusiei, China.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe Twitter că este "recunoscător celor 143 de state care au susținut rezoluția istorică #UNGA ... încercarea (Rusiei) de anexare nu are nicio valoare".

La Bruxelles, peste 50 de țări occidentale s-au întâlnit pentru a promite mai mult ajutor militar Ucrainei, în special arme de apărare aeriană, în urma unor lovituri de represalii puternice ordonate săptămâna aceasta de președintele rus Vladimir Putin ca răspuns la o explozie pe un pod din Crimeea.

Printre angajamentele aliaților s-a numărat și un anunț al Franței, care a anunțat că va livra sisteme radar și de apărare aeriană Ucrainei în următoarele săptămâni. Marea Britanie a promis rachete de apărare antiaeriană, iar Canada a declarat că va furniza, printre altele, muniție de artilerie.

La reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei de la Bruxelles, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că ultimele atacuri ale Rusiei au scos la iveală "răutatea și cruzimea" acesteia. Cel puțin 26 de persoane au fost ucise începând de luni, în urma atacurilor cu rachete rusești pe teritoriul Ucrainei.

De la atacurile de luni, Germania a trimis primul din cele patru sisteme de apărare aeriană IRIS-T SLM, în timp ce Washingtonul a declarat că va accelera livrarea unui sistem de apărare aeriană NASAMS promis.

Zelenski a declarat că ajutorul sporit va consolida contraofensiva.

"Cu cât Ucraina primește mai multă asistență acum, cu atât mai repede vom pune capăt războiului rusesc", a declarat Zelenski prin intermediul unei înregistrări video la un forum din timpul reuniunilor anuale ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale de la Washington.

Votul Adunării Generale a urmat unui veto al Rusiei, luna trecută, la o rezoluție similară în Consiliul de Securitate cu 15 membri.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat în fața Adunării Generale, înainte de vot, că rezoluția a fost "politizată și în mod deschis provocatoare", adăugând că "ar putea distruge toate eforturile în favoarea unei soluții diplomatice la criză".

Mișcările de la Națiunile Unite reflectă ceea ce s-a întâmplat în 2014 după ce Rusia a anexat Crimeea din Ucraina. Adunarea Generală a adoptat atunci o rezoluție care a declarat referendumul invalid cu 100 de voturi pentru, 11 împotrivă și 58 de abțineri formale.

Statele Unite și alte țări occidentale au făcut lobby înainte de votul de miercuri. Ele au obținut cu zeci de voturi mai multe decât în comparație cu rezultatul din 2014 și au îmbunătățit situația celor 141 de țări care au votat pentru a denunța Rusia și a-i cere să-și retragă trupele din Ucraina în termen de o săptămână de la invazia sa.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ucraina