x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Ploaie de vara" in Gaza - 5.000 de militari israelieni pentru unul

"Ploaie de vara" in Gaza - 5.000 de militari israelieni pentru unul

de Irina Cristea    |    29 Iun 2006   •   00:00
"Ploaie de vara" in Gaza - 5.000 de militari israelieni pentru unul

Armata israeliana n-a asteptat prea mult si a inceput incursiunea in Fasia Gaza, in cautarea soldatului rapit duminica de militantii palestinieni. Cu toata desfasurarea de forte, militarii dau asigurari ca nu intentioneaza sa reocupe teritoriile palestiniene.

Cu tancuri, vehicule blindate si efective de circa 5.000 de militari, armata israeliana a patruns in zorii zilei de ieri in sudul Fasiei Gaza. Incursiunea are drept scop declarat eliberarea lui Gilad Shalit, soldatul israelian rapit la sfarsitul saptamanii trecute de militantii palestinieni. Responsabilii israelieni afirmau ieri ca au "o idee generala" cu privire la locul unde Shalit este tinut ostatic. Premierul Ehud Olmert a subliniat ca fortele israeliene vor recurge la orice mijloace pentru a-si salva camaradul. Unul dintre consilierii Ministerului Apararii, Amos Gilad, a declarat ca militarul "a fost rapit in cadrul unui atac palestinian comis in Israel si care nu a avut justificare" si a precizat ca ofensiva din Gaza nu este o ocazie pentru o reglare de conturi.

DOUA NUME DE COD. Operatiunea a fost denumita "Ploaie de vara", insa desfasurarea de forte din sudul Fasiei Gaza este intitulata "Shalit sud", dupa numele militarului rapit.

Dupa ce au parasit tabara de la Kerem Shalon, israelienii s-au indreptat spre orasul Rafah, situat in sudul Fasiei Gaza, in apropiere de granita cu Egiptul. In prealabil, aviatia atacase o centrala electrica din orasul Gaza, intrerupand alimentarea cu energie a celei mai mari parti a teritoriului. De asemenea, fortele israeliene au atacat si trei poduri din centrul Fasiei Gaza, pentru a-i impiedica pe militantii palestinieni sa il mute pe Shalit, a declarat capitanul Jacob Dallal, purtator de cuvant al armatei israeliene, citat de AFP. De asemenea, la noua luni dupa ce aceste teritorii au trecut sub control palestinian, Israelul a impus o blocada terestra si maritima a Fasiei Gaza, impiedicand circulatia persoanelor si a transporturilor de combustibili si alimente.

"PEDEAPSA COLECTIVA". Ofensiva, prima de la retragerea din 2005, a provocat panica printre palestinieni. "Toata lumea se refugiaza. Se indreapta catre vest deoarece le e teama de invazie", a afirmat, pentru AFP, Auda Adwan, in varsta de 20 de ani.

Reactia liderilor palestinieni nu s-a lasat asteptata. Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a calificat interventia drept o "pedeapsa colectiva" aplicata poporului palestinian. "Desfasurarea unei astfel de nebunii militare la scara mare va avea consecinte importante. Israelul nu va obtine nici un castig de pe urma acestei operatiuni, deoarece, pentru moment, nu a reusit sa obtina ceea ce cauta", a subliniat si gruparea Hamas.

SURVOL IN SIRIA. Situatia a luat o turnura neasteptata in cursul zilei de ieri, dupa ce armata israeliana a recunoscut ca avioane ale Israelului au survolat palatul presedintelui sirian Bachar al-Assad, din nordul Siriei. "Aceasta operatiune a fost lansata ca urmare a sustinerii si protectiei acordate de Siria gruparii Hamas, responsabila de rapirea soldatilor nostri" a declarat purtatorul de cuvant al armatei israeliene, citat de AFP. Ministrul israelian pentru Securitate Interna Avi Dichter evocase ieri deschis eventualitatea unui atac israelian in Siria impotriva liderilor miscarii islamiste Hamas.
×
Subiecte în articol: externe gaza fasiei gaza