x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polanski, apărat la Los Angeles

Polanski, apărat la Los Angeles

03 Noi 2009   •   00:00

Trei judecători de la Curtea de Apel din Los Angeles îi vor audia, la 10 decembrie, pe avocaţii lui Roman Polanski, care vor cere renunţarea la acuzaţiile împotriva regizorului inculpat într-un caz de relaţii sexuale cu o minoră în 1977, informează agenţia France Presse, citată de Agerpres.

Argumentul forte pe care îl vor folosi avocaţii constă într-o înţelegere secretă încheiată în 1978, când justiţia americană a dispus începerea cercetărilor, între judecătorul numit să instrumenteze cazul regizorului franco-polonez şi procurorul care s-a ocupat de acest dosar. Cei trei avocaţi speră ca prin demersul lor să anuleze o decizie luată în luna mai 2009 de o jurisdicţie inferioară, care a hotărât că Polanski nu îşi va putea apăra drepturile în faţa respectivei instanţe atât timp cât se află în altă ţară.

Regizorul, astăzi în vârstă de 76 de ani, a fugit din Statele Unite în Franţa în urmă cu trei decenii (după ce a petrecut 42 de zile într-o închisoare californiană, pentru evaluare psihiatrică, şi înainte de formularea sentinţei) pentru a scăpa de procedura deschisă în 1977 pentru relaţii sexuale ilegale cu o adolescentă care avea atunci 13 ani. Polanski, deţinător al unui Premiu Oscar şi al unui Premiu Palme d'Or pentru filmul "Pianistul", este deţinut în Elveţia de la 26 septembrie, în baza unui mandat de arestare emis de autorităţile americane.

La 23 octombrie, cineastul a anunţat că se opune extrădării sale în SUA. Americanii au emis două cereri de eliberare a lui Polanski, însă justiţia elveţiană le-a respins.

×
Subiecte în articol: externe