x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poliţia nord-irlandeză intervine pentru ţigani "în zece minute"

Poliţia nord-irlandeză intervine pentru ţigani "în zece minute"

de Sînziana Stancu    |    19 Iun 2009   •   00:00

Criticată pentru că, în recentele incidente rasiste între grupurile extremiste nord-irandeze şi ţiganii de origine română din Belfast, poliţia nord-irlandeză nu ar fi intervenit imediat, această instituţie se apără.



Şeful poliţiei, Hugh Orde, şi-a susţinut ofiţerii, spunând că ei au intervenit "în zece minute" după ce au fost sesizaţi de ţigani, pentru că "a fost o situaţie complicată" pentru ei, comparativ cu alte cazuri. În alte cazuri cu ţigani români atacaţi de rasişti, poliţia a putut interveni şi într-un minut, a mai explicat Orde. El a mai precizat că ofiţerii lui "îi vor proteja" atât pe cei care doresc să rămână în continuare în casele lor, în ciuda atacurilor, cât şi pe cei care doresc să plece în alt loc. "Datoria noastră este să îi protejăm. Nu pot să opresc oamenii să se mişte dintr-un loc într-altul", a mai spus Orde.  

ŞOCAT
Ambasadorul român în Marea Britanie, Ion Jinga, s-a declarat "şocat" de recentele evenimente din provincia britanică ce i-au vizat pe ţiganii români şi au fost condamnate la unison de toată clasa politică din regatul insular. Jinga a spus însă că autorităţile nord-irlandeze au acţionat prompt, pentru a-i apăra pe ţiganii români atacaţi de extremişti. De asemenea, diplomatul român a spus că "încurajator" a fost şi faptul că "vecinii ţiganilor şi comunitatea locală din Belfast a oferit sprijin familiilor atacate".

Peste 100 de persoane, adică 20 de familii de etnie romă din Belfast, au fost atacate sistematic începând de la sfârşitul săptămânii trecute de grupuri rasiste din Irlanda de Nord.

×
Subiecte în articol: externe