x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poliţia portugheză susţine că nu sunt elemente noi care să determine redeschiderea dosarului dispariţiei micuţei Maddie McCann

Poliţia portugheză susţine că nu sunt elemente noi care să determine redeschiderea dosarului dispariţiei micuţei Maddie McCann

de Istvan Deak    |    26 Apr 2012   •   15:35
Poliţia portugheză susţine că nu sunt elemente noi care să determine redeschiderea dosarului dispariţiei micuţei Maddie McCann

Politia portugheza sustine ca nu sunt elemente noi care sa determine redeschiderea dosarului disparitiei micutei Maddie McCannAutoritatile portugheze nu au reusit sa depisteze niciun nou element care sa permita redeschiderea anchetei privind disparitia lui Madeleine McCann, o fetita britanica, data disparuta din 2007 in sudul Portugaliei, a anuntat un reprezentant al politiei judiciare, citat de AFP.

'O echipa de anchetatori portughezi continua sa reexamineze elementele anchetei in colaborare cu politistii britanici', a declarat Pedro do Carmo, directorul national adjunct al PJ, precizand ca practica reexaminarii unui dosar clasat este una obisnuita. 'Nu am primit nicio cerere oficiala pentru redeschiderea anchetei', a adaugat acesta. Informatia a fost confirmata pentru AFP de un purtator de cuvant al procurorului Republicii.

'Asa cum am mai spus-o, Ministerul Public nu va redeschide cazul decat daca exista elemente noi, credibile si pertinente si nu bazandu-se pe simple ipoteze sau speculatii', a precizat purtatorul de cuvant.

Miercuri, inspectorul Andy Redwood de la Scotland Yard a declarat ca sincer crede ca micuta Maddie ar putea fi inca in viata.

Politistii britanici, care de un an reexamineaza elementele anchetei, in colaborare stransa cu omologii lor portughezi, au explicat ca au 195 de piste de explorat. "Suntem pe cale de a exploata elemente care reprezinta, dupa parerea noastra, noi informatii', a declarat reprezentantul politiei, fara a da detalii in legatura cu tipul de elemente despre care ar fi vorba.

Anchetatorii au difuzat, totodata, si o fotografie in care este prezentat chipul actual al micutei, in cazul in care ea ar trai, realizata cu ajutorul unei tehnologii moderne pe computer. Maddie ar avea acum 9 ani, ea disparand cand avea numai patru ani.

Stirile date de politie au fost apreciate drept "incurajatoare' de catre parintii fetei, Gerry si Kate McCann, care sunt convinsi ca aceasta a fost rapita si depun eforturi intense pentru a elucida cazul.

Maddie a disparut la 3 mai 2007, la cateva zile dupa ce a implinit patru ani, dintr-un apartament din localitatea Praia da Luz (sudul Portugaliei), unde familia McCann isi petrecea concediul. In seara disparitiei ei, parintii fetei o dusesera pe aceasta la culcare, impreuna cu fratele si sora ei, apoi au plecat impreuna cu niste prieteni sa ia masa, undeva la o distanta de 120 de metri de apartamentul lor.

Parintii, primii banuitiCei doi soti McCann au fost banuiti o vreme de politia portugheza, intrand intr-un adevarat "malaxor' mediatic din aceasta cauza. Numai ca ancheta portugheza a fost clasata la 21 iulie 2008 fara ca parintii fetei sa fie acuzati oficial de implicare in disparitia fetei.

"Colegii mei portughezi vor sa redeschida dosarul', a afirmat acum Andy Redwood. Dar este vorba despre o decizie apartinand autoritatilor judiciare portugheze, a adaugat anchetatorul britanic. El a precizat ca 37 de politisti britanici insarcinati cu reexaminarea elementelor anchetei nu au reusit pana in prezent sa rezolve decat un sfert dintre sarcinile pe care le au de indeplinit. Anchetatorii au circa 100.000 de pagini de documente de examinat, unele care trebuie sa fie traduse, ceea ce inseamna ca e nevoie de timp.

Inspectorul Redwood a declarat franc:'Lucram bazandu-ne pe doua posibilitati. Una este aceea ca Madeleine sa fie inca in viata, alta este ca, din pacate, ea sa fi murit'. Echipa lucreaza acum cu documentele furnizate de ancheta portugheza, investigatiile realizate in Marea Britanie si bazandu-se pe munca unor detectivi particulari.

Politia a incurajat populatia sa semnaleze orice informatie referitoare la Madeleine McCann si a indemnat orice persoane care s-a aflat la Praia da Luz intre 28 aprilie si 3 mai 2007, care inca nu a dat nicio declaratie politiei britanice sau portugheze, sa o faca acum.(deak.istvan@jurnalul.ro)

×