Poliţia thailandeză caută un suspect identificat cu ajutorul camerelor de supraveghere în apropierea locului atentatului cu bombă produs luni în centrul capitalei Bangkok, în care au fost ucise cel puţin 21 de persoane, conform ultimului bilanţ, relatează AFP, Reuters şi Kyodo.
Atentatul a avut loc în plin centrul capitalei, într-un loc foarte frecventat, sanctuarul Erawan dedicat zeului Brahma, care atrage zilnic mii de credincioşi budişti.
Conform premierului şi şef al juntei aflate la putere, Prayut Chan-O-Cha, suspectul ce apare în imagini este 'originar din nord-estul ţării şi membru al unui grup opus juntei'.
Nord-estul Thailandei, regiunea Issan, este bastionul 'cămăşilor roşii', care susţin fostul guvern alungat de la putere după luni de manifestaţii urmate de o lovitură de stat militară în mai 2014.
'Bomba viza să ucidă cât mai multe persoane posibil, pentru că sanctuarul este foarte aglomerat în jurul orelor 06.00 şi 07.00 seara', a subliniat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Prawut Thavornsiri.
'Bilanţul este acum de 21 de morţi şi 123 de răniţi', a indicat el, precizând că 14 persoane au murit pe loc.
Dispozitivul exploziv a fost fabricat prin umplerea unei ţevi metalice cu explozivi şi cântărea probabil 3 kg, potrivit poliţiei. Efectele exploziei s-au resimţit pe o rază de 100 metri. Autorităţile au descoperit o bombă nedetonată în apropiere şi au dezamorsat-o.
Deşi responsabilitatea atacului nu a fost revendicată, autorităţile consideră că acesta, 'cel mai grav comis vreodată' în Thailanda, după cum a afirmat premierul, a avut ca ţintă străinii pentru 'a distruge' astfel turismul, sector vital al economiei ţării. 'Începând de acum, economia noastră se va degrada', a declarat Prayut .
Marţi, cursul monedei naţionale, baht, s-a prăbuşit la cel mai coborât nivel din ultimii şase ani, iar Bursa din Bangkok era în scădere. În capitală, 438 de şcoli publice au fost închise în urma temerilor populaţiei, alimentate de zvonuri privind posibila amplasare şi a altor bombe.
Printre victime se află mai mulţi străini, printre care cel puţin doi malaezieni, un singaporez, un chinez, un filipinez. Potrivit departamentului pentru imigraţie din Hong Kong, doi rezidenţi ai acestei regiuni autonome cu statut special a Chinei au decedat în explozie şi şase sunt răniţi.
Din mai 214, Thailanda este guvernată de o juntă militară, care a preluat puterea pentru a pune capăt lunilor de manifestaţii sângeroase împotriva fostului guvern ales.
Ţara rămâne tensionată şi profund divizată după aproape un deceniu de tulburări politice şi două lovituri de stat. Fostul prim-ministru Thaksin Shinawatra, deşi în exil în Dubai pentru a evita urmărirea judiciară, se află în centrul acestor fracturi politice.
Marţi, după o scurtă şedinţă de guvern, prim-ministrul Prayuth Chan-ocha a anunţat remanierea cabinetului, precizând că aşteaptă aprobarea regelui pentru lista noilor miniştri.
După atac, numeroase state şi-au exprimat compasiunea, iar secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat şocat. SUA şi Franţa le-au recomandat cetăţenilor lor să evite această zonă şi să manifeste prudenţă în capitala thailandeză.