x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Politica pro-refugiați face alte victime

Politica pro-refugiați face alte victime

de Şerban Mihăilă    |    29 Noi 2017   •   10:30
Politica pro-refugiați face alte victime

În timp ce cancelarul Angela Merkel își joacă funcția, chinuindu-se încă de la sfârșitul lunii septembrie să formeze un guvern de coaliție, unul dintre primarii conservatori ai Uniunii Creștin-Democrate (CDU), dintr-o localitate din vestul Germaniei, a fost înjunghiat pentru politica sa pro-imigrație. Tema „islamizării” Germaniei o lovește din nou pe Merkel, într-un moment total nepotrivit.   

Andreas Hollstein, primarul conservator din localitatea germană Altena, a fost înjunghiat în gât, luni seară, într-un mic restaurant specializat în kebab. Potrivit martorilor, agresorul se afla sub influența alcoolului și l-a atacat pe Hollstein cu un cuțit cu lamă de 30 cm, după ce l-a criticat zgomotos pentru politica sa pro-imigrație. Proprietarul restaurantului, Demir Abdullah,  și fiul acestuia au sărit imediat în apărarea primarului, iar soția sa a sunat la poliție. „Sunt sigur că, dacă nu ar fi acționat în acest fel, acum n-aș mai fi fost în viață”, a spus Hollstein, ieri, după ce a ieșit din spital, scrie BBC. Primarul, în vârstă de 57 de ani, face parte din Uniunea Creștin-Democrată (CDU), formațiunea politică a cancelarului Merkel. Agresorul, un bărbat de 56 de ani, a fost arestat, iar procurorii au deschis o anchetă pentru tentativă de omor. Hollstein a scris o carte despre lupta sa împotriva extremiștilor de dreapta. Mai mult, în mandatul său, orașul Altena, cu 17.000 de locuitori, a devenit cunoscut în toată Germania pentru că a acceptat să găzduiască mai mulți imigranți decât îi fuseseră repartizați de către guvernul federal. În luna mai, Altena a primit o distincție națională pentru integrarea refugiaților. Oficialitățile municipale de aici au oferit cazare imigranților în apartamente normale de bloc și nu în azilurile speciale puse de obicei la dispoziția refugiaților de către autorități, relatează BBC. Incidentul din Altena amintește de atacul comis în urmă cu doi ani împotriva Henriettei Reker, candidată la primăria orașului Koln. Incidentul s-a produs pe 17 octombrie 2015, în timpul unui eveniment de campanie, când Reker, membră CDU, a fost înjunghiată cu un cuțit de vânătoare de un extremist de dreapta, cu o zi înaintea scrutinului la care a și fost aleasă în fruntea municipalității. După ce a înjunghiat-o pe candidată, bărbatul a mai rănit patru persoane. Agresorul, condamnat ulterior la 14 ani de închisoare pentru tentativă de omor, a recunoscut că a atacat-o pe Reker din cauza politicii pro-refugiați a CDU, dar a negat că ar fi intenționat să o ucidă.

Angela Merkel, în corzi

Într-un mesaj postat pe Twitter, Angela Merkel a condamnat atacul din Altena. „Sunt revoltată de atacul cu cuțit asupra primarului Andreas Hollstein și, în același timp, sunt foarte ușurată că el poate fi deja acasă, împreună cu familia”, a scris ea. Agresiunea din Altena a readus în dezbatere tema numărului mare de imigranți ajunși în Germania în mandatul lui Merkel. În perioada 2015-2016, cancelarul a acceptat peste un milion de solicitanți de azil, o mare parte dintre aceștia fiind musulmani. Politica „ușilor deschise” promovată de Merkel în privința refugiaților a fost considerată principala cauză a rezultatului slab înregistrat de CDU în alegerile legislative din septembrie. Mai mult, alegerile au propulsat în parlament partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania.

Eforturile de luni de zile ale cancelarului de a forma o coaliție cu liberalii și ecologiștii au eșuat în mod neașteptat, cu 12 zile în urmă, obligând-o pe Merkel să aleagă între o mare coaliție, un guvern minoritar și noi alegeri.

×
Subiecte în articol: angela merkel