x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Politician românofob, pus la colţ

Politician românofob, pus la colţ

de Carmen Plesa    |    27 Apr 2010   •   00:00

Politicieni spanioli şi asociaţii care luptă împotriva rasismului au condamnat gestul unui lider al PP (Partidul Popular din Spania), care a împărţit săptămâna trecută, în oraşul Badalona, fluturaşi pe care scria, printre alte, "nu vrem români".

El Pais, după manifestele rasiste, "Îi iubim şi-i stimăm mult pe români"

Liderul PP (Partidul Popular) din Badalona, care a promovat broşurile în care se spunea "nu românilor", nu şi-a cerut încă scuze, dar foarte mulţi dintre colegii săi de partid nu mai prididesc de ieri cu declaraţiile în care îi laudă pe români şi condamnă manifestele apărute în Catalunya.

Purtătorul de cuvânt al partidului a caracterizat întâmplarea de la Badalona ca una "extrem de nefericită", iar Alícia Sánchez-Camacho, liderul PP pe întreaga Catalunyia, a cerut ieri scuze "românilor şi oricui s-a mai simţit ofensat". Mai mult decât atât, azi a declarat chiar că "iubim şi stimăm mult comunitatea românilor", lăudându-i că "au îmbogăţit Spania".

Când jurnaliştii i-au amintit de faptul că liderul PP din Badalona, García Albiol, i-a acuzat pe români că sunt cei care aduc nesiguranţă în oraş, Alícia Sánchez-Camacho a declarat că "Delincvenţa nu are naţionalitate".

Cât despre modul în care va fi pedepsit García Albiol pentru ieşirea sa rasistă, secretarul general al PP, Maria Dolores De Cospedal, a asigurat la Catalunya Ràdio că partidul dezbate această problemă şi-şi va prezenta în curând poziţia.

García Albiol nu ştie deocamdată cum îl va "amenda" partidul, dar e clar că va trebui să răspundă în faţa unui judecător pentru fapta sa, deoarece Iniciativa-Esquerra Unida, partid de stânga din Catalunyia, a anunţat că va denunţa în justiţie broşura rasistă promovată de liderul PP.

Broşura promovată de Xavier García Albiol conţinea mai multe mesaje împotriva imigranţilor, consideraţi o ameninţare la adresa siguranţei în oraş.

Liderul PP din Badalona (comunitatea Catalunya) nu s-a arătat impresionat de criticile care i-au fost aduse şi a explicat că majoritatea românilor care stau în Spania sunt oameni cinstiţi, dar că "ţiganii români care vin la Badalona vin ca să comită infracţiuni".

Reprezentanţii Partidului Popular din comunitatea Catalunya au cerut ieri scuze românilor şi oricui s-a mai simţit jignit pentru mesajele din manifeste.

Primarul socialist din Badalona a declarat că e o ruşine că în oraşul său s-a întâmplat aşa ceva, iar Ana Mato, vicepreşedinta PP, a asigurat că partidul nu împărtăşeşte sub nici o formă mesajul apărut pe broşuri.

Jose Manuel Soria, preşedintele PP din comunitatea Canare, a declarat pentru presa spaniolă că Albiol ar trebui demis dacă nu îşi cere scuze pentru promovarea broşurilor în care imigranţii erau prezentaţi ca o ameninţare.

SOS Racismo a anunţat că analizează posibilitatea de a-l denunţa pe Albiol pentru "instigare la ură de rasă", iar reprezentanţii Movimiento contra la Intolerancia (Mişcarea împotriva intoleranţei) au declarat că mesajele din broşuri sunt la limita infracţiunii penale.

×
Subiecte în articol: observator