Preşedintele de onoare al Frontului Naţional din Franţa, Jean-Marie Le Pen, care a provocat un val de indignare în luna iulie, din cauza declaraţiilor sale la adresa romilor, a recidivat, marţi, la Nisa, relatează cotidianul Le Point.
El a criticat aspru instalarea romilor la Nisa şi a prezis venirea lor în masă, după luarea unei decizii judecătoreşti care le conferă indemnizaţie de 75 de euro pe zi romilor care au fost mutati din tabăra lor, fără posibilitatea de a primi locuinţă, relatează sursa citată.
Le Pen s-a întrebat, cu această ocazie, dacă celebra Promenade des Anglais va fi redenumită într-o bună zi “Romenade”. “Acest anunţ a provocat un entuziasm nebun pentru plecare, care până acum era limitată. Zeci de mii, sute de mii dintre aceşti romi vor pleca, pentru a reveni la noi. În fond, 75 de euro pe zi de persoană este un miracol pentru ei”, a comentat Jean-Marie Le Pen, potrivit Le Point.
“Într-o zi aţi putea fi obligaţi să redenumiţi Promenade des Anglais în Romenade, atât de mulţi vor fi cei care vor răspunde apelului care le-a fost lansat, presupun că de Sindicatul magistraturii”, a adăugat el.
Preşedintele de onoare al Frontului Naţional, sosit la 4 iulie la Nisa, pentru a prezenta candidata partidului nominalizată pentru municipale, a calificat prezenţa romilor în oraş drept “provocatoare de urticarie” şi “mirositoare”, anticipând că 50.000 dintre aceştia vor veni să se instaleze în sudul Franţei odată cu accesul liber al României şi Bulgariei la piaţa muncii din Franţa, adică din anul 2014.
Afirmaţiile sale au făcut obiectul unei plângeri în justiţie din partea organizaţiei SOS Racisme, la tribunalul de mare instanţă din Nisa, “pentru provocare la ură şi discriminare etnică, neurmată de efecte”. Dar Le Pen a sfidat demersul SOS Racisme, spunând că “asta e treaba lor, de a lupta contra naţionaliştilor”. Şi pesistă: ”Am spus că prezenţa lor provoacă urticarie. Este adevărat că practic în toate comunele unde se instalează ei pe unde apucă, populaţia îi percepe de o manieră provocatoare de urticarie. Şi când am folosit termenul de 'mirositor', ar trebui să se uite în dicţionarul Larousse, pentru că ar vedea diferenţa dintre 'mirositor' şi 'rău mirositor'”, a mai precizat Le Pen.