x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Politicieni norvegieni, momiţi cu votcă şi femei frumoase de spionii ruşi

Politicieni norvegieni, momiţi cu votcă şi femei frumoase de spionii ruşi

12 Noi 2015   •   17:25
Politicieni norvegieni, momiţi cu votcă şi femei frumoase de spionii ruşi

Tot mai mulţi politicieni norvegieni pică în capcanele întinse de serviciile secrete ruse, care, la fel ca pe vremea Războiului Rece, reuşesc să-i recruteze folosind tactici cum ar fi petrecerile cu votcă şi femei frumoase, se arată într-un articol publicat de ziarul britanic The Telegraph, după ce un responsabil al serviciilor de informaţii din Norvegia a avertizat public asupra acestei probleme.

Într-un interviu acordat postului public de televiziune NRK, Arne Christian Haugstoyl, şeful secţiei de contraspionaj din cadrul Police Security Service (PST), a declarat că mai multe persoane cu funcţii importante au fost ţinta unor asemenea tentative de racolare. 'Avem informaţii că cetăţeni norvegieni au fost şantajaţi să furnizeze informaţii autorităţilor ruse. (...) Este un fenomen alarmant la care trebuie să fim mai atenţi', a indicat responsabilul citat.

În vara acestui an, un parlamentar al Partidului Progresului, Tor André Johnsen, formaţiune ce face parte din coaliţia de guvernare, a fost atenţionat de PST cu privire la relaţiile sale suspecte cu diplomaţi de la ambasada Rusiei. Potrivit postului NRK, şi alţi parlamentari care au avut contacte cu ruşii au fost chestionaţi de contraspionajul norvegian.

Cei care prezintă interes pentru spionajul rus sunt ademeniţi printr-o serie de tactici binecunoscute, inclusiv invitarea lor la petreceri la care se consumă alcool în exces şi unde ei pot fi atraşi într-o aventură compromiţătoare cu o agentă rusoaică, situaţie ce devine apoi o ocazie pentru un şantaj, sugerează şeful PST. În replică, ataşatul de presă al ambasadei ruse la Oslo, intervievat de The Telegraph, a calificat aceste afirmaţii drept 'minciuni'.

Ţară membră a NATO, dar nu şi a Uniunii Europene, Norvegia a avut în general relaţii bune cu Rusia, dar aceste raporturi s-au deteriorat odată cu declanşarea crizei din Ucraina. Guvernul de la Oslo s-a alăturat sancţiunilor europene împotriva Rusiei, decizie ce a determinat riposta Moscovei, care a inclus Norvegia pe lista ţărilor vizate de embargoul agroalimentar.

Pe plan militar, s-a constatat o intensificare a prezenţei forţelor navale ruseşti în apropierea coastelor norvegiene din zona Oceanului Arctic. 'Nu estimăm că în prezent Rusia reprezintă o ameninţare militară pentru Norvegia, dar vom continua să monitorizăm ce se întâmplă în vecinătatea noastră', a declarat în luna aprilie şeful Statului Major al armatei norvegiene, Haakon Bruun-Hanssen.

×