x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Politie, smartphone si viata privata, un cocktail contestat in America

Politie, smartphone si viata privata, un cocktail contestat in America

29 Noi 2017   •   12:49
Politie, smartphone si viata privata, un cocktail contestat in America

Unde mergem, ce vedem, ce facem? Raspunsurile la aceste intrebari esentiale sunt in telefonul nostru mobil, de unde, uneori, ele sunt livrate politiei: Curtea suprema a Statelor Unite va decide daca acest sistem violeaza viata privata.

 

Este vorba, de fapt, de redefinirea cadrului celui de-al patrulea amendament al Constitutiei ratificata in secolul al 18-lea, care protejeaza cetatenii impotriva oricarei intruziuni in viata lor privata fara motive serioase. Miza este de a mentine "nivelul de intimitate existent inaintea erei digitale, inaintea dezvoltarii noilor tehnologii de supraveghere si a noilor mijloace de acces pentru politie", a subliniat Nathan Wessler, unul dintre avocatii implicati in dosar.

La originea procedurii se afla un mic infractor din regiunea Detroit, Timothy Carpenter, arestat in 2011. Ironia face ca el sa fie condamnat pentru furt cu folosirea telefonelor mobile. Pentru a-i urmari miscarile, politia a obtinut geolocalizarea lui Carpenter prin intermediul telefonului acestuia. In total, el a fost localizat de 12.898 de ori, gratie datelor furnizate de operatorul de telefonie mobila a infractorului.

Pentru Uniunea americana pentru libertati civile (ACLU), o asemenea tinere sub observatie in spatiu si timp, fara mandat din partea unui judecator, ilustreaza un derapaj periculos. In opinia organizatiei, principiul respectarii vietii private este amenintat din toate partile, nu doar de telefoanele inteligente, dar si de cartelele de transport, dosarele medicale online, platile automate, etc.

Guvernul lui Donald Trump afirma ca Timothy Carpenter stia la ce se expune si ca geolocalizarea lui prin activarea antenelor telefonice nu a presupus ascultarea conversatiilor. Dar pentru ACLU, o astfel de "pista" permite cunoasterea cuiva precum "o carte deschisa".

"Progresele tehnologice inseamna, de fapt, ca informatiile pastrate pana acum in sertarul biroului ajung, acum, in mainile unor terti", a rezumat, in acest context, Greg Nojeim, de la Center for Democracy & Technology. Dar pentru a avea acces la sertar, "autoritatile trebuie sa obtina un mandat din partea unui judecator, demonstrand existenta unei infractiuni", a adaugat el.

 

 

×