x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poliţistul Gelu Marinescu, spaima infractorilor români de lângă Catedrala Notre Dame

Poliţistul Gelu Marinescu, spaima infractorilor români de lângă Catedrala Notre Dame

de Mediafax    |    30 Ian 2012   •   11:20
Poliţistul Gelu Marinescu, spaima infractorilor români de lângă Catedrala Notre Dame

Cei 25 de politisti romani care participa la o misiune de cooperare cu fortele de ordine franceze patruleaza zonele turistice din Paris pentru a identifica si stopa infractionalitatea in care sunt implicati cetateni de origine romana, relateaza AFP, care i-a insotit intr-o astfel de patrula.

Cand apare in imprejurimile catedralei Notre-Dame din Paris, politistul roman Gelu Manolescu, in uniforma sa cu sigla "Politia", provoaca mereu acelasi efect: grupuri de tineri romani care se intorc brusc si se refugiaza pe celalalt mal al Senei.

De doua luni, 25 de politisti romani in uniforme si colegi de-ai lor francezi patruleaza zonele turistice pariziene avand ca misiune cunoasterea si oprirea delicventei romanilor, ca urmare a multiplelor sesizari ale politiei din Paris.

Cinci femei stau si il observa de departe pe politistul roman in uniforma, impreuna cu doi colegi francezi, in mijlocul capitalei Frantei. "Sunt tot timpul surprinse", declara Manolescu.

El a avut timp doua luni sa devina cunoscut printre delicventii romani. La fel ca si ceilalti 24 colegi romani, Gelu Manolescu patruleaza constant locurile indicate de politie unde ar putea actiona infractorii romani, mai ales puncte turistice precum Montmartre, Trocadero sau Louvre.

Avand 34 de ani, Manolescu si-a lasat acasa sotia si copii pentru a lua parte la aceasta misiune. El a invatat franceza in scoala generala. Fost purtator de cuvant al politiei din Constanta, el are 13 ani de activitate.

"Suntem aici pentru a ajuta si a asista in mod direct autoritatile franceze in actiunile juridice impotriva criminalitatii de drept comun care implica cetateni romani", explica Manolescu.

Politistii francezi cu care el patruleaza sunt de acord. Aceasta operatiune le ofera sansa unei "abordari diferite", spun acestia, chiar daca doar pentru a "depasi barierele lingvistice". Noutatea este faptul ca pot comunica.

"Atunci cand politistii romani sunt prezenti, ei pot comunica foarte bine" cu romanii retinuti, spunea un politist francez.

Conform prefecturii politiei din Paris, aceasta cooperare este o "adevarata reusita". In urma acestei misiuni s-au putut face "aproximativ 1.000 de identificari" ale unor romani de pe strazile publice.

"Cel mai important lucru este de a stabili cine sunt aceste persoane, cu cine au venit in Franta si care le sunt resursele", declara Manolescu.

Multi romani cu care acesta a intrat in contact sunt originari din Videle, la 70 de km de Bucuresti. Este vorba in multe cazuri despre minori, intre 12 si 16 ani, veniti in Franta "cu toata familia".

Autoritatile franceze au indicat frecvent problemele provocate de membrii comunitatii romilor, veniti in marea majoritate din Romania. Franta a fost criticata sever in vara anului 2010, cand si-a anuntat dorinta de a desfiinta taberele de romi si trimiterea lor inapoi in Romania.

La Notre-Dame, "10 pana la 15 romani" prezenti in fiecare zi, conform lui Manolescu, sunt cunoscuti pentru inselaciuni sub pretextul unor actiuni umanitare, cersetorie in maniera agresiva si furturi din buzunare, chiar in interiorul catedralei.

Politistul roman acorda o importanta deosebita acestor fapte, avand insa grija sa nu se foloseasca de preconceptii in acest joc de-a soarecele si pisica. "Nu stigmatizam pe nimeni. Suntem aici doar pentru a ne face meseria", spune Manolescu.

El a mai mentionat faptul ca in decursul acestor doua luni nu s-a confruntat cu nici o situatie intr-adevar dificila. "Suntem respectati", afirma politistul roman.

Manolescu, care nu mai vizitase Franta niciodata, ar dori sa participe si la o posibila a doua misiune de acest gen. "Am adunat multe informatii de pe strada, pe care le lasam la dispozitia autoritatilor. Acestea vor putea trage concluziile", a mai declarat Manolescu.

×