x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Politolog francez: „Acordul pentru scutul antirachetă între România şi SUA este o modalitate de a se opune Rusiei”

Politolog francez: „Acordul pentru scutul antirachetă între România şi SUA este o modalitate de a se opune Rusiei”

14 Sep 2011   •   07:15

Acordul incheiat intre Washington si Bucuresti privind instalarea unui scut antiracheta in Romania este mai mult un demers politic decat o necesitate militara, care ar putea conduce la o noua cursa a inarmarii, afirma un politolog francez, citat de Russia Today, in pagina electronica.

'Nimeni nu crede cu adevarat ca exista posibilitatea ca Iranul sa atace Europa - rachetele sale nu pot ajunge in Europa Occidentala', a declarat Pierre Guerlain, profesor la Universitatea Nanterre - Paris, specializat in politica externa a SUA.

'Washingtonul vrea probabil sa reasigure tarile foste satelit ale Uniunii Sovietice. Este o mutare politica, cu greu ar putea fi descrisa drept o necesitate militara', a explicat el.

Demersul Washingtonului intervine insa intr-un moment dificil din punct de vedere financiar, a subliniat Guerlain, in timp ce Statele Unite se confrunta cu o rata foarte ridicata a somajului.

Romania, la randul ei, este nerabdatoare sa isi demonstreze independenta fata de Moscova, a adaugat el.

'Este o modalitate de a se opune Rusiei, ceea ce s-ar putea transforma, poate, intr-un fel de noua cursa a inarmarii, care este total fara sens', a afirmat Pierre Guerlain. 'Nu numai lipsa de eficienta a scutului este problematica, ci si faptul ca acesta va costa mult atat Statele Unite, cat si Rusia', a conchis el.

×