x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia dă înapoi în fața UE

Polonia dă înapoi în fața UE

19 Dec 2018   •   18:50
Polonia dă înapoi în fața UE
Sursa foto: PABLO GARRIGOS

Polonia renunţă la legea privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor, după ce aceasta a fost blocată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Preşedintele polonez a promulgat, luni seară, o lege prin care a anulat decizia privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie, după ce aceasta a fost blocată de o hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, relatează site-ul publicaţiei „The New York Times”. Formaţiunea politică aflată la guvernare, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), a declarat anterior că legea privind vârsta de pensionare a judecătorilor este necesară pentru a reduce corupţia. Uniunea Europeană consideră că schimbările făcute de Polonia în ultimii trei ani, în ceea ce priveşte Justiţia, reprezintă o încălcare a valorilor de bază ale Blocului comunitar. În octombrie, Curtea de Justiţie a UE a cerut Poloniei să oprească reformele din sistemul judiciar şi să reinstaleze în funcţii judecătorii pensionaţi anticipat. Formațiune politică eurosceptică, aflată la putere din 2015, PiS a declanșat furia Comisiei Europene atunci când liderii săi au decis să adopte o serie de reforme ale sistemului judiciar, care au obligat o treime dintre judecătorii Curții Supreme din Polonia să se pensioneze. Mai mult, guvernul de la Varșovia a intrat și în alte dispute cu executivul blocului comunitar pe teme precum cotele obligatorii de imigranți și exploatările forestiere.

Comisia Europeană a lansat deja procedura de activare a Articolului 7 al Tratatului UE, ce prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei în UE, din cauza sistemului său judiciar.

×