x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia va cheltui 33,6 miliarde de euro pentru modernizarea armatei

Polonia va cheltui 33,6 miliarde de euro pentru modernizarea armatei

20 Mar 2013   •   13:59
Polonia va cheltui 33,6 miliarde de euro pentru modernizarea armatei

Polonia va cheltui, în următorii zece ani, 140 miliarde de zloţi (33,6 miliarde de euro) pentru modernizarea armatei sale şi dotarea acesteia cu "forţe de disuasiune", a anunţat ministrul de externe, Radoslaw Sikorski, în parlamentul de la Varşovia, informează agerpres.ro.

"Modernizarea forţelor armate este prioritatea noastră pentru deceniul care urmează. În acest deceniu, vom aloca acestui scop aproape 140 miliarde de zloţi. Vom construi forţe de disuasiune - ne vom procura rachete, elicoptere, vehicule blindate, submarine şi drone", a declarat Sikorski.

"Vom dispune de propriul nostru sistem de apărare aeriană. Scutul nostru naţional, împreună cu scutul american, va face parte din sistemul NATO. Alianţa Atlantică rămâne, pentru noi, principalul garant exterior de securitate", a arătat oficialul polonez. El a subliniat, de asemenea, că SUA rămân principalul partener al Poloniei din afara continentului european.

Administraţia de la Washington a anunţat vineri restructurarea programului scutului american antirachetă, ce prevede de acum desfăşurarea a 14 rachete interceptoare suplimentare în Alaska, pentru a răspunde ameninţării nord-coreene.

În Europa, unde este destinat să contracareze eventuale tiruri din Iran, programul vizează, în continuare, desfăşurarea, la orizontul lui 2018, a 24 de rachete interceptoare SM3-IIA în România şi a tot atâtora în Polonia.

În octombrie 2012, ministrul polonez al apărării, Tomasz Siemoniak, estimase costurile de modernizare a armatei la circa 24 miliarde de euro pe zece ani.

Polonia, fost stat comunist cu 38 milioane de locuitori, devenit membru al NATO în 1999 şi al Uniunii Europene în 2004, trebuie să îşi modernizeze rapid armata, unele dintre sistemele sale de apărare datând din epoca sovietică.

Spre deosebire de multe state europene, Polonia, care şi-a păstrat creşterea economică pe toată perioada crizei mondiale, a menţinut bugetul pentru apărare la nivelul a 1,95% din PIB. 

×
Subiecte în articol: scut antiracheta apărare Polonia