x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia va degrada toți ofițerii de rang înalt din era comunistă, pănă la gradul de soldat

Polonia va degrada toți ofițerii de rang înalt din era comunistă, pănă la gradul de soldat

de Oana Pavelescu    |    05 Mar 2018   •   13:03
Polonia va degrada toți ofițerii de rang înalt din era comunistă, pănă la gradul de soldat

Guvernul de la Varșovia va degrada ofițerii din era comunistă până la rangul de soldat, în ceea ce a fost denumit ”restaurarea ordinii morale”, scrie AP.

Premierul Mateusz Morawiecki susține că proiectul de lege adoptat de cabinetul său ia apărarea victimelor comunismului care a guvernat Polonia timp de 40 de ani. Adoptarea acestui proiect a fost făcut în mod simbolic în ziua în care Polonia îi onoreaz pe luptătorii anticomuniști care au fost condamnați și uciși de regimul impus cu forța după ternimarea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Legea urmează să fie votată de parlament și promulgată de Andrzej Duda.

Aplicarea acestei legi presupune retrogradarea tuturor ofițerilor de rand înalt din era comunistă pînă la gradul de simplu soldat, pentru rolul activ pe care l-au jucat în impunerea reginului opresiv al Moscovei cât și legea marțială din anul 1981, impusă de Wojciech Jaruzelski în timpul căreia au fost uciși în jur de 100 de oponenți.

Legea va afecta armata și ofițerii de securitate printre care se numărăr Wojciech Jaruzelski și fostul ministru de interne gen. Czeslaw Kiszczak dar și singurul cosmonaut al Poloniei, gen. Miroslaw Hermaszewski.

×