x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia vrea să controleze ancheta de la Smolensk

Polonia vrea să controleze ancheta de la Smolensk

de Sînziana Stancu    |    06 Mai 2010   •   00:00

Opoziţia de dreapta a cerut joi ca Polonia să preia controlul asupra anchetei în curs în Rusia, privind cauzele accidentului aeronavei prezidenţiale poloneze, informează AFP.

Deputaţii partidului Dreptate şi Justiţie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui mort în accident, care au denunţat unele puncte slabe ale investigaţiilor din Rusia, au prezentat un proiect de rezoluţie, la o zi după ce presa poloneză a difuzat imagini de la locul accidentului, unde persoanele curioase care scotocesc în zonă găsesc în continuare bunuri care au aparţinut victimelor. Imagini cu mai multe obiecte personale, între care un potofel, bancnote, o bucată de peliculă de film, răspândite în noroi, au fost difuzate miercuri de televiziunile poloneze.

ÎNDOIELI
Ancheta principală asupra cauzelor accidentului este făcută de Rusia, dar şi Polonia a lansat o anchetă proprie, independentă, în cadrul cooperării cu autorităţile ruse. Operaţiunea comună a celor două ţări se desfăşoară după regulile Convenţiei de la Chicago, semnată în 1944, potrivit căreia statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul este cel responsabil cu ancheta.

"Această rezoluţie este direct legată de îndoielile care se vor înmulţi asupra felului în care este efectuată ancheta" de autorităţile ruse, se arată în textul supus votului Parlamentului.

La rândul ei, presa poloneză a denunţat în mai multe rânduri absenţa informaţiilor oficiale asupra evoluţiei anchetei desfăşurate de Rusia, mai ales absenţa unor probe tangibile, precum şi faptul că în Polonia nu au ajuns încă cutiile negre ale aeronavei prezidenţiale. "Se împlinesc patru săptămâni de când trăim într-un haos în domeniul informaţiilor, în Polonia", afirmă deputatul PiS, Jaroslaw Zielinski.

"Facem apel către premier să ceară imediat autorităţilor din Rusia să transfere părţii poloneze gestionarea anchetei asupra catastrofei", se arată în acest proiect de rezoluţie, depus joi la Parlament.

În catastrofa aviatică din 10 aprilie de la Smolensk, preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, soţia lui, Maria, şi 96 de reprezentanţi ai elitei ţării şi-au pierdut viaţa.

×
Subiecte în articol: externe