x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pom de Crăcin din beton, realizat de constructorii podului Calafat-Vidin

Pom de Crăcin din beton, realizat de constructorii podului Calafat-Vidin

de Agerpres    |    19 Dec 2011   •   10:47
Pom de Crăcin din beton, realizat de constructorii podului Calafat-Vidin

Un pom de Craciun construit din blocuri din beton a fost realizat de constructorii podului de peste Dunare care urmeaza sa lege orasele Calafat (Romania) si Vidin (Bulgaria), informeaza site-ul oficial al proiectului danubebridge2.com.

Bradul este construit din blocuri din beton produse pentru testare. Inainte de a incepe constructia fiecarui element din pod se fac cinci blocuri din beton. Doua dintre acestea sunt testate imediat, iar celelalte trei dupa 28 de zile cand betonul ajunge la rezistenta maxima.

Este pentru al treilea an consecutiv cand muncitorii de la podul Calafat-Vidin construiesc un astfel de pod. El este compus din 833 de blocuri si este impodobit cu 38 de metri de ghirlande cu becuri.

Podul Calafat-Vidin urmeaza sa fie finalizat in anul 2012. El va deveni functional in toamna anului viitor, pentru ca atunci va fi finalizata infrastructura aferenta. Podul va avea o lungime de aproximativ 2 kilometri, doua benzi rutiere pe sens, o linie de cale ferata, doua trotuare si o pista pentru biciclisti. Ministrul bulgar al transporturilor Ivailo Moskovski a anuntat la sfarsitul lunii octombrie ca valoarea totala a constructiei va creste cu 27 milioane de euro.

Inainte de cresterea anuntata de ministrul Moskovski, costul constructiei podului se ridica la peste 225 milioane de euro. 70 de milioane sunt asigurate prin programul ISPA, grant Fondul de Coeziune, alte 70 de milioane sunt acordate de Banca Europeana de Investitii sub forma de imprumut, bugetul de stat al Bulgariei asigura 60 de milioane, banca germana de dezvoltare KfW (Kreditanstalt fur Wiederaufbau) acorda 2 de milioane de euro sub forma de ajutor si 18 milioane sub forma de imprumut, iar Agentia Franceza de Dezvoltare - un ajutor de 5 milioane de euro. Finantarea accesului de pe malul romanesc este asigurata de Uniunea Europeana prin programul ISPA, cu 34 milioane de euro, si bugetul de stat al Romaniei, cu 33 milioane de euro.

In momentul de fata, Romania si Bulgaria sunt legate de un singur pod pe toata lungimea portiunii comune a Dunarii - 470 km. Acesta se afla intre Giurgiu si Ruse si a fost inaugurat in anul 1954.

×