Cu doar câteva zile înaintea reuniunii NATO de la Bruxelles, portavocea președintelui Trump în Europa, Nigel Farage, fost lider al partidului eurofob britanic UKIP și unul dintre principalii artizani ai Brexit, l-a atacat dur pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru construirea unei armate care rivalizează cu Alianța Nord-Atlantică. Casa Albă a mai transmis UE că SUA nu sunt „pușculița” lumii.
Liderii europeni „sunt nechibzuiți să intre în coliziune directă cu președintele Trump și cu NATO”, a tunat Nigel Farage în Parlamentul European, prefațând summitul Alianței Nord-Atlantice de săptămâna viitoare. Considerat portavocea Casei Albe în Europa, politicianul britanic a atacat proiectul PESCO, acordul de cooperare în domeniul apărării, semnat de 23 de state membre ale blocului comunitar în noiembrie 2017, cunoscut neoficial drept certificatul de naștere al „armatei UE”. Jean-Claude Juncker a cerut „o Uniune completă a Apărării” până în anul 2025, iar departamentul pentru relații externe al UE a anunțat deja că lucrează la „turație maximă” pentru a crea „o forță militară la scară continentală”, după votul prin care Marea Britanie a decis să părăsească blocul comunitar. „Păreți nechibzuiți să forțați constituirea armatei europene, să vă îndreptați spre o politică externă fără veto și să intrați în coliziune directă cu președintele Trump și cu NATO”, i-a avertizat Farage pe europarlamentari.
Referendum asupra armatei UE?
„Nu puteți avea o armată europeană și NATO laolaltă. În aceste condiții, poate următoarea mare provocare va fi ca europenii să aleagă cine îi protejează mai bine, armata europeană sau America și NATO. Cred că știu ce alegere ar face cetățenii Europei”, a spus Farage, sugerând organizarea unui referendum european pe această temă. În condițiile în care majoritatea statelor UE nu-și îndeplinesc obligațiile financiare anuale la bugetul de apărare al NATO, Parlamentul European a aprobat, marți, înființarea unui Fond European de Apărare (FEA), începând din 2019, pentru dezvoltarea capacităților militare ale țărilor membre și promovarea independenței strategice a UE.
FEA e finanţat cu 500 de milioane de euro pentru perioada 2019-2020. Acesta este precursorul altui fond UE de apărare, care va avea alocate 13 miliarde de euro în bugetul european pentru 2021-2027. O sumă de 4,1 miliarde de euro va fi destinată cercetării, iar 8,9 miliarde de euro vor fi alocate pentru dezvoltarea capacităţilor militare.
În timp ce Farage îi prevenea pe europeni asupra poziției americane la apropiata reuniune NATO, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Hogan Gildley, îi avertiza pe liderii UE că Trump le va spune aliaților săi că SUA nu vor mai fi „pușculița lumii”. De altfel, în ultimele zile, administrația Trump a pus presiune pe aliații din NATO pentru ca aceștia să-și mărească bugetul alocat apărării comune. Între cei criticați figurează Marea Britanie.