x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un portret al prinţesei Diana realizat de Andy Warhol, scos la licitaţie pentru 2,8 milioane de euro

Un portret al prinţesei Diana realizat de Andy Warhol, scos la licitaţie pentru 2,8 milioane de euro

de Redacția Jurnalul    |    07 Mar 2024   •   21:35
Un portret al prinţesei Diana realizat de Andy Warhol, scos la licitaţie pentru 2,8 milioane de euro

Portretul prinţesei Dianei realizat de Andy Warhol, cu un fundal albastru, înfăţişată cu inelul său de safir, a fost scos la licitaţie, joi, la casa Phillips din Londra pentru 2,4 milioane de lire sterline (2,8 milioane de euro, 3 milioane de dolari), transmite EFE.

Opera de artă, creată de artistul american în 1982 şi provenind dintr-o colecţie privată, a fost oferită în cadrul unei licitaţii dedicate artei moderne şi contemporane cu un preţ maxim estimat la 1,8 milioane de lire sterline (2,1 milioane de euro, 2,3 milioane de dolari).

Potrivit Phillips, Warhol a fost inspirat de fotografia oficială pe care Lord Snowdon - fostul soţ al prinţesei Margaret, sora reginei Elisabeta a II-a - i-a făcut-o Dianei în 1981, după logodna acesteia cu actualul rege Charles al III-lea, pe atunci prinţ de Wales şi moştenitor al tronului britanic.

Pionierul artei pop a creat alte trei versiuni: roz, violet şi verde.

Andy Warhol (1928-1987), care în acea perioadă experimenta cu serigrafiile sale, a introdus culoarea în acest caz "pentru a scoate în evidenţă anumite aspecte ale prinţesei Diana", cum ar fi bijuteriile sau marginile rochiei, a declarat pentru EFE Rossana Vidén, expertă în artă contemporană în cadrul companiei.

Specialista a precizat că Warhol, care la vremea respectivă a declarat că îşi dorea să fie la fel de celebru "ca regina Angliei", este posibil să fi ales albastrul pentru că "în istoria artei acesta a fost întotdeauna folosit pentru a o reprezenta pe Fecioara Maria sau persoane importante".

"Poate că a avut o bănuială, sau poate ştia cu siguranţă ce celebritate şi ce figură emblematică va deveni ea. Poate de aceea a ales să o portretizeze într-un moment atât de timpuriu al carierei sale", a precizat Vidén. 

×