x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Portugalia, dispusă la negocieri privind primirea unor deţinuţi de la Guantanamo

Portugalia, dispusă la negocieri privind primirea unor deţinuţi de la Guantanamo

20 Iun 2009   •   00:00

Portugalia s-a declarat dispusă la "negocieri bilaterale concrete" cu Statele Unite pe tema primirii unor deţinuţi de la Guantanamo, la încheierea unei vizite la Lisabona a trimisului special american Daniel Fried, relatează AFP, citată de Mediafax.



Într-un comunicat publicat la încheierea unei reuniuni cu delegaţia americană, Ministerul portughez de Externe nu precizează totuşi naţionalitatea sau numărul deţinuţilor pe care Portugalia i-ar putea primi.

"O decizie va fi luată la momentul potrivit, în strânsă coordonare şi după consultarea cu partenerii noştri europeni", a declarat ministerul.

Luni, UE a aprobat o declaraţie negociată cu Washingtonul, care precizează condiţiile de transfer al foştilor deţinuţi de la Guantanamo către Europa.

Această decizie a "deschis calea negocierilor bilaterale concrete cu Statele Unite pe această temă", potrivit Portugaliei, care s-a declarat dispusă, încă din decembrie, să primească deţinuţi de la Guantanamo, închisoare devenită simbolul exceselor "războiului împotriva terorismului", condus de George W. Bush.

Italia a anunţat deja, în această săptămână, că acceptă să primească trei deţinuţi de la Guantanamo. Cereri în acest sens au fost adresate oficial de Statele Unite, de asemenea, Spaniei şi Ungariei.

×
Subiecte în articol: externe