x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Povestea unuia dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Asia. Cum și-a construit averea fabuloasă

Povestea unuia dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Asia. Cum și-a construit averea fabuloasă

de Redacția Jurnalul    |    16 Iul 2023   •   06:30
Povestea unuia dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Asia. Cum și-a construit averea fabuloasă
Sursa foto: Hepta

Deşi nu se poate lăuda cu nivelul de notorietate al altor miliardari, precum Jack Ma sau Pony Ma, fondatorii Alibaba şi Tencent, Zhong Shanshan a devenit într-un timp relativ scurt unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din Asia, cu o avere de aproximativ 70 de miliarde de dolari, care i-a adus titlul de „regele apei îmbuteliate din China”.

Fost jurnalist, Zhong Shanshan s-a născut în decembrie 1954 în oraşul Zhuji din estul Chinei. Întrucât, spre deosebire de alţi miliardari chinezi, nu s-a implicat niciodată în politică şi a ales să îşi limiteze cât mai mult apariţiile publice, de-a lungul anilor a căpătat titlul de „lup singuratic”. De altfel, se ştiu foarte puţine lucruri despre viaţa celui care, până nu de mult, deţinea titlul de cel mai bogat om din Asia.

Înainte de a-şi începe traseul antreprenorial, Zhong Shanshan a renunţat la şcoală în clasa a VI-a şi a ales să devină muncitor în construcţii într-o Republică Populară Chineză aflată în plină Revoluţie Culturală, potrivit Forbes, citat de Business Magazin.

Ulterior, în anii 1980, a lucrat ca ziarist şi vânzător de băuturi răcoritoare. După ce a petrecut cinci ani la cotidianul Zheijang Daily, a început să îşi creeze o lungă serie de businessuri: a fondat un ziar privat, a crescut ciuperci şi a vândut perdele înainte de a pune bazele Wantai Biological, un grup farmaceutic ce a dezvoltat inclusiv teste rapide pentru coronavirus. În 1996, a înfiinţat Nongu Spring, un producător de apă îmbuteliată la care deţine şi în prezent un pachet majoritar de acţiuni. Ascensiunea rapidă a companiei, culminată cu o listare pe bursa din Hong Kong în 2020 (când s-a listat şi Wantai), i-a adus titulatura de „regele apei îmbuteliate din China” şi o avere estimată la 62 de miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index. Ofertele publice de vânzare de acţiuni (IPO-uri) ale celor două companii au creat circa 70 de milionari. De la listare, Nongfu afişează o creştere de 22% pe bursă, în timp ce acţiunile Wantai s-au apreciat cu 740%. Cele două societăţi sunt evaluate la 60 de miliarde de dolari, respectiv 11 miliarde.

În 2020, anul pandemiei de COVID-19, averea lui Zhong Shanshan a înregistrat a doua cea mai mare creştere la nivel mondial, dinamica fiind depăşită doar de evoluţia spectaculoasă a lui Elon Musk, şeful Tesla şi SpaceX.

În prezent, antreprenorul de 68 de ani locuieşte în Hangzhou, un oraş de 10 milioane de locuitori şi unul dintre cele mai mari huburi comerciale ale Asiei. De asemenea, deţine locul 18 în topul celor mai bogaţi oameni la nivel global, peste indianul Gautam Adani, Giovanni Ferrero & familia şi industriaşul american Charles Koch.

1. S-a născut în decembrie 1954 în Zhuji, un oraş cu 1,2 milioane de locuitori, aflat la 60 de kilometri distanţă de Hangzhou, unul dintre principalele centre comerciale din Asia;

2. În anii 1980, a lucrat ca ziarist, înainte de a-şi pune bazele propriei sale publicaţii;

3. Face parte din aşa-zisa categorie de „dropout billionaires”, adică miliardari care au ales să renunţe la un moment dat la studii. Alte nume incluse aici sunt Bill Gates, John D. Rockefeller şi Mark Zuckerberg;

4. Este al doilea cel mai bogat om din Asia, depăşit de Mukesh Ambani, care conduce conglomeratul Reliance Industries;

5. La un moment dat, Zhong Shanshan valora mai mult decât Warren Buffett şi fondatorii Google – Larry Page şi Sergey Brin.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: afaceri asia zhong shanshan