x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Povestea unui român, din vinerea neagră a Parisului

Povestea unui român, din vinerea neagră a Parisului

de Irina Stoica    |    16 Noi 2015   •   17:10
Povestea unui român, din vinerea neagră a Parisului
Sursa foto: CECI DE F/EPA

E de 10 ani în capitala Franţei şi se consideră aproape parizian. Dar atacurile de vineri seară l-au pus serios pe gânduri dacă nu cumva Franţa şi mai ales Parisul au devenit mult prea nesigure. Românul Florin Vrenghea s-a aflat la câteva sute de metri de unul dintre locurile unde teroriştii au deschis focul asupra mulţimii aflate la terase şi restaurante.

Vrenghea cutreieră cu maşina străzile Parisului. Vineri seară era în căutare de clienţi când, brusc, a văzut că mulţimea de pe străzi începe să se agite.

„Lumea era tot mai neliniştită, fugeau oameni în toate direcţiile, era clar că se întâmplă ceva”, povesteşte românul. La un moment dat, unul dintre trecătorii panicaţi l-a oprit pe taximetristul român.

„A fugit spre maşină şi mi-a spus să aştept câteva momente. Atunci a apărut şi soţia lui, cu un bebeluş în braţe. Ea era foarte, foarte speriată. Şi el era, de altfel, dar soţia era şi mai speriată. Mi-a spus să plec cât mai departe, să ies din Paris, să plec în partea opusă, pentru că ei tocmai au asistat la scene de groază unde doi indivizi au coborât dintr-o maşină şi au început să tragă la întâmplare”, spune Florin.

Cu cei doi francezi implorându-l să plece din zonă şi să îi salveze pe ei şi pe copilul lor, Florin a demarat cât de repede a putut. „Nu am ştiut ce se întâmplă. La început am crezut că e o glumă. Când am văzut cât de speriaţi erau, mi-am dat seama că e ceva serios. Între timp deja sunau sirenele. Poliţia, salvările se apropiau de zona pe care eu tocmai o părăsisem. Am condus cât de repede am putut”.

Când a ajuns acasă şi a aflat ce s-a întâmplat, Florin a înţeles că francezii pe care îi salvase şi îi dusese în siguranţă scăpaseră din primul dintre atacurile cu arme de foc din acea seară. Şi că, dacă rămânea în zonă, risca să fie ucis.

După cele întâmplate, Florin crede că va reveni în România. „Franţa, în special Parisul, nu oferă suficientă securitate. Mă aşteptam să se întâmple aşa ceva. Teroriştilor le e mai uşor să se organizeze în Paris decât în alte capitale europene deoarece aici au o reţea foarte bine dezvoltată şi sunt foarte mulţi oameni radicalizaţi”. 

×
Subiecte în articol: atentate paris franta