x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Powell a demisionat

Powell a demisionat

16 Noi 2004   •   00:00

Seful diplomatiei americane, Colin Powell, a demisionat din functie, asa cum a promis inainte de alegerile prezidentiale din noiembrie din Statele Unite, in care George W. Bush a obtinut cel de-al doilea mandat.

ANCA ALDEA

HOTARARE. Colin Powell s-a decis sa se dedice intru totul vietii personale
Presedintele SUA a acceptat ieri demisiile a patru dintre membrii administratiei sale - Colin Powell de la Departamentul de Stat, Rod Paige de la Educatie, Spence Abraham de la Energie si Ann Veneman de la Agricultura. Asta dupa ce, la inceputul lunii, procurorul general al SUA, John Ashcroft, si secretarul de Stat pentru Comert, Don Evans, si-au anuntat la randul lor demisia. Surse din cadrul administratiei americane sustin ca urmatorul pe lista ar putea fi seful Pentagonului, Donald Rumsfeld.

UN SINGUR MANDAT. Devenit, in ultimii patru ani, unul dintre cei mai importanti membri ai administratiei americane, Colin Powell, care ar urma sa paraseasca Departamentul de Stat in ianuarie anul viitor, si-a anuntat intentia de a ramane la post pana la numirea unui succesor. Powell a declarat in repetate randuri ca nu intentioneaza sa conduca Departamentul de Stat si intr-un al doilea mandat al presedintelui Bush, reconfirmat in functie la inceputul lui noiembrie. "Sunt incantat ca am facut parte din echipa care a lansat razboiul global impotriva terorismului, care a eliberat popoarele afgan si irakian si care a adus in atentia lumii pericolele proliferarii nucleare, care a reconfirmat aliantele noastre, care s-a adaptat perioadei ce a urmat razboiului rece si care a intreprins actiuni pentru lupta impotriva saraciei si a bolilor din tarile in curs de dezvoltare", a declarat Powell in scrisoarea adresata vineri presedintelui Bush.

Favorita pentru postul de secretar de Stat este Condoleezza Rice, actualul consilier prezidential pentru securitate interna, dar surse din cadrul administratiei cred ca si ambasadorul american la ONU, John Danforth, ar avea sanse sa obtina acest post.

Seful Casei Albe planuieste sa inlocuiasca mare parte din oamenii incomozi "care au atras controverse sau care si-au pierdut dorinta de a continua" sa lucreze pentru administratia Statelor Unite, scrie publicatia americana WorldNetDaily.

Cert este ca viitorul secretar de Stat va avea de rezolvat o multime de probleme delicate. Printre altele, va trebui sa convinga Coreea de Nord sa opreasca programul sau nuclear si sa asigure Phenianul ca America nu intentioneaza sa foloseasca forta armata impotriva sa. In privinta Orientului Mijlociu, viitorul sef al diplomatiei va trebui sa joace un rol-cheie in negocierile de pace intre israelieni si palestinieni, negocieri la care America isi va mentine pozitia de puternic sustinator al Israelului.
×
Subiecte în articol: externe powell