x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Precizări de la Ministerul de Externe

Precizări de la Ministerul de Externe

de Jurnalul National    |    09 Sep 2007   •   00:00

Ministerul de externe, prin Departamentul pentru Relaţiile cu Romănii (DRRP) de Pretutindeni a făcut următoarele precizări, legate de con]inutul articolului „Romănii acuză MAE", apărut la 5 septembrie in Jurnalul Na]ional:


Ministerul de externe, prin Departamentul pentru Relaţiile cu Romănii (DRRP) de Pretutindeni a făcut următoarele precizări, legate de con]inutul articolului „Romănii acuză MAE", apărut la 5 septembrie in Jurnalul Na]ional:

Â

„Programele de finanţări nerambursabile derulate de DRRP au ca scop păstrarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a romănilor din afara graniţelor. In contextul acuzelor de „inactivitate şi indiferenţă" a DRRP faţă de problemele romănilor de peste hotare, menţionăm creşterea numărului de proiecte procesate şi finanţate o dată cu integrarea DRRP in Ministerul Afacerilor Externe. Astfel, in 2005 au fost finanţate 91 de proiecte, iar in 2006 au primit fonduri nerambursabile 141 de proiecte. In ceea ce priveşte situaţia proiectelor derulate in Italia, in 2005 nu a fost finanţat nici un proiect, in 2006 au primit finanţare 6 proiecte, iar in anul curent au fost finalizate sau sunt in curs de finalizare 14 proiecte.

Â

De asemenea, o dată cu intrarea DRRP in subordinea MAE, cadrul legislativ privind finanţările din fonduri nerambursabile a fost imbogăţit prin elaborarea Legii 321/2007, realizăndu-se simplificarea şi transparentizarea procedurii de finanţare prin elaborarea unor cereri standard, conform procedurilor europene, şi prin postarea tuturor informaţiilor necesare pe site-ul MAE.

Â

Referitor la proiectul Asociaţia Romănilor din Italia (ARI), >, considerăm că atitudinea exprimată in scrisoarea deschisă de către preşedintele ARI constituie o reacţie emoţională legată de necesitatea respectării aspectelor legale specifice procedurii unei finanţări nerambursabile acordată de MAE, de deficienţe manageriale şi, nu in ultimul rănd, de dorinţa de maximizare a cererilor financiare.

Â

Prezenţa la eveniment a reprezentanţilor Ambasadei Romăniei in Italia, ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai Bisericii Ortodoxe Romăne a revelat dimensiunea reală a participării publice la eveniment (aproximativ 2.500 de persoane), severe carenţe de organizare, precum şi neputinţa ARI de a gestiona un eveniment de anvergura şi importanţa celui preconizat. De altfel, scrisoarea deschisă a fost transmisă mediilor publice de informare incă din luna iulie a.c., asociaţiei răspunzăndu-i-se oficial de către MAE, intr-un context in care şi alte asociaţii romăneşti din Italia au ţinut să se desolidarizeze de tipul de reacţie abordat de ARI".

×
Subiecte în articol: diaspora