x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prelatii sarbi nu vor biserica romaneasca

Prelatii sarbi nu vor biserica romaneasca

12 Dec 2004   •   00:00

O biserica romaneasca este pe cale sa nasca un conflict interetnic in Serbia, regiunea Timoc, unde locuiesc 400.000 de romani. Locasul de cult a fost construit fara aprobarea Bisericii Ortodoxe Sarbe, la insistentele etnicilor romani. In satul vechi de 170 de ani nu a existat niciodata vreo biserica.


COSTIN ANGHEL

CERERE. Prin acest document, Episcopul Iustin al Timocului le cere romanilor "sa revina la sentimente mai bune" si sa renunte la biserica lor
In satul Malainita (Malajnica) din Regiunea Timoc a avut loc acum doua saptamani ceremonia de sfintire a primei biserici ortodoxe romanesti, dupa 170 de ani. Biserica a fost construita cu banii stransi de un tanar ipodiacon de 19 ani care a apelat la comunitatile de romani de pretutindeni. In aproape doua secole, 400.000 de etnici romani din Timoc nu au auzit "Tatal Nostru" in limba materna. La sfintirea noii biserici a participat Prea Sfintia Sa Daniil, episcopul romanilor din Serbia, cu sediul la Vrset si tanarul ipodiacon Boian Alexandrovici, ctitorul bisericii.

SAMANTA DE SCANDAL. Construirea bisericii ortodoxe romanesti a fost facuta fara aprobarea autoritatilor bisericesti si guvernamentale sarbe. "Prin acordul dintre Bisericile Ortodoxe este precizat ca intre doua Biserici autocefale nu se pot efectua nici un fel de schimbari in interiorul eparhiilor, fara stirea si aprobarea liderilor religiosi si a Soborului", afirma Episcopul sarb de Timoc, Iustinian. Ipodiaconul Boian Aleksandrovic apara construirea bisericii fara acordul autoritatilor sarbe spunand ca "oamenii au vrut sa ridicam biserica, ei nu aveau unde sa se inchine, mergeau la biserica sarba si se inchinau acolo fara sa inteleaga nimic din cuvintele preotului", afirma ipodiaconul. Biserica si clopotnita au fost construite in curtea ipodiaconului Boian, proprietate privata. Sfintirea ei a fost facuta de episcopul roman Daniil Partosanu. Inainte de ridicarea acestei biserici, romanii erau nevoiti sa participe la slujbele religioase in limba materna organizate sub cerul liber. "Am construit o masa din beton in camp unde trebuia sa ridicam biserica mare si slujeam acolo. Cat a fost timp frumos am putut sluji, dar acum in prag de iarna, ce faceam ?", se intreaba Aleksandrovic.

ACUZATII. In Serbia s-a declansat o campanie mediatica menita sa opreasca desfasurarea activitatilor in locasul de cult romanesc. Presa sarba, alaturi de Episcopul de Timoc, Iustin, aduc grave acuze prelatilor romani. Acesta din urma a declarat ca, va intenta proces penal impotriva episcopului Daniil Partosanu. "Ceea ce face episcopul roman reprezinta apel la separatism. Aceasta fapta va periclita convietuirea exemplara de veacuri intre romani si valahi in spatiul Ucrainei timocene si in Serbia de Rasarit", a spus prelatul sarb. Cotidianul sarb Politika a apreciat ca: "este evident ca la aceste intalniri, consacrate numai pozitiei culturale si religioase a valahilor, nimeni nu a invitat si reprezentantii statului nostru Serbia si Muntenegru, din care reiese ca unii reprezentanti ai valahilor timoceni uneltesc pe ascuns cu unii din cadrul puterii de stat a Romaniei".

RASPUNSURI. "Nimeni nu a vrut sa auda de dorintele noastre. Aici la noi, autoritatile sarbe aduc preoti din alte zone ale tarii, vor sa ne asimileze. Biserica asta am ridicat-o pentru mantuirea sufletelor credinciosilor romani", a declarat Boian. Sarbii "de rand" nu au probleme legate de biserica romaneasca. "Conflictul asta e dictat de interese ascunse. Noi la sfintire i-am chemat si pe preotii sarbi, dar ei n-au venit, nici nu au vrut sa auda", afirma Aleksandrovici. Pentru etnicii romani, denumiti de sarbi "vlahi" sfintirea bisericii "a fost unul dintre cele mai importante momente ale istoriei moderne a romanilor din Timoc", a declarat episcopul Daniil.

ATITUDINE
Oficiul pentru Drepturile Minoritatilor din centrul si sud- estul Europei (ODMSCE), cu sediul la Bucuresti, a luat atitudine impotriva manifestarilor din presa sarba, pe care le-a apreciat ca fiind xenofobe si antiminoritare "ODMSCE isi exprima ingrijorarea fata de escaladarea manifestarilor xenofobe si antiminoritare care se manifesta in Serbia de Nord-Est impotriva minoritatii romanesti din zona".
SOLUTIE
"Am construit o masa din beton in camp si slujeam acolo.Cat a fost timp frumos am putut sluji, dar acum in prag de iarna, ce faceam ?"
Ipodiacon Boian Aleksandrovic

SUSPICIUNI
"Nimeni nu a invitat si reprezentantii statului nostru Serbia si Muntenegru, din care reiese ca unii reprezentanti ai valahilor timoceni uneltesc pe ascuns cu unii din cadrul puterii de stat a Romaniei"
Cotidianul sarb Politika

×
Subiecte în articol: diaspora biserica episcopul