x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premieră în Canada: Bibliotecă pentru românii din Montreal

Premieră în Canada: Bibliotecă pentru românii din Montreal

12 Ian 2011   •   20:07

“Suntem parte a unei comunităţi federative extrem de policoloră, unde fiecare segment naţional îşi apară, conservă şi promovează propriile valori şi tradiţii, pentru a nu pierde identitatea a ceea ce i-a format, a ceea ce sunt. Motivaţia de suflet pentru implicarea într-un asemenea proiect important este dată de dimensiunea foarte diluată la care ajung valorile culturale româneşti în sufletele şi minţile noastre şi ale copiilor noştri, îndepartându-ne astfel dureros de limba, literatura, cultura română” ? Consiliul de iniţiativă al Fundaţiei Culturale Biblioteca Românească.

Un vis este pe cale să devină realitate, graţie generozităţii celor aproape 100 de donatori printre care se număra Familia Regală, edituri, biblioteci judeţene, tipografii, fundaţii şi numeroase persoane fizice (lista completă este disponibilă pe site-ul bibliotecii http://bibliotecaromaneasca.org).

Persoanele care doresc să doneze cărţi şi să devină astfel membri fondatori ai primei biblioteci româneşti din Canada o mai pot face până cel mai târziu la data 10 februarie. Donaţiile pot fi înregistrate prin e-mail, la adresa carte@bibliotecaromaneasca.org , urmând ca, în functie de locul de expediere şi de numărul de exemplare oferite, detaliile preluării cărţilor să fie stabilite împreună cu unul dintre voluntarii care lucrează la acest proiect. Donatorii sunt invitaţi să semneze exemplarele oferite, fiecare donaţie urmând să fie consemnată în cartea de onoare a bibliotecii.

Biblioteca va funcţiona, în primul an, într-o clădire din cartierul CDN, unde comunitatea românească este bine reprezentată. Iniţiatorii proiectului speră ca cel puţin o treime dintre vorbitorii de limba română din zona Montrealului – circa 60.000 de persoane, cărora li se adaugă aproximativ 7.500 din  Republica Moldova – vor trece pragul bibliotecii. Alături de chinezi, ruşi, italieni, portughezi, indieni, mexicani sau germani, comunitatea românească va avea din acest an o bibliotecă publică proprie, care se va înscrie în circuitul bibliotecilor publice din zona Montrealului ? 47 la număr.

Costurile generate de expedierea donatiilor de carte dintre punctul voluntar de colectare din Bucureşti şi Canada sunt suportate de Fundaţia Culturală Biblioteca Românească.

×