x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premieră istorică: Israelul va vinde un sistem de apărare antiaeriană Emiratelor Arabe Unite

Premieră istorică: Israelul va vinde un sistem de apărare antiaeriană Emiratelor Arabe Unite

23 Sep 2022   •   09:50
Premieră istorică: Israelul va vinde un sistem de apărare antiaeriană Emiratelor Arabe Unite

Israelul a fost de acord să vândă un sistem avansat de apărare aeriană Emiratelor Arabe Unite, au declarat două surse familiarizate cu această chestiune pentru Reuters, fiind vorba despre primul astfel de acord cunoscut între cele două state de când au stabilit legături, în 2020.

Acordul arată modul în care, pentru unele state arabe, rezolvarea conflictului israeliano-palestinian, care durează de zeci de ani, a fost acum eclipsată de prioritățile naționale, cum ar fi securitatea și economia.

Israelul și Emiratele Arabe Unite, aliate cu SUA, împărtășesc o teamă supremă, aceea că Iranul obține o armă nucleară, o ambiție pe care Teheranul o neagă.

Israelul a aprobat o solicitare a EAU la mijlocul verii și va furniza statului din Golf interceptoare mobile Spyder fabricate de Rafael, au declarat două surse, refuzând să ofere mai multe detalii din cauza naturii sensibile a acordului.

O a treia sursă a declarat că EAU a achiziționat tehnologie israeliană capabilă să combată atacurile cu drone precum cele care au lovit Abu Dhabi la începutul acestui an.

Ministerul israelian al Apărării și producătorul Spyder, Rafael, au refuzat să comenteze. Ministerul de Externe al EAU nu a făcut niciun comentariu.

Nu a fost imediat clar câte interceptoare, care sunt montate pe vehicule și pot apăra împotriva rachetelor cu rază scurtă și lungă de acțiune, vor fi furnizate sau dacă au fost livrate până acum.

Întrebat dacă Israelul furnizează EAU sisteme de apărare aeriană, președintele Comisiei parlamentare pentru afaceri externe și apărare, Ram Ben-Barak, a declarat la 20 septembrie la radioul israelian că există o cooperare largă cu EAU, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Necesitatea de a consolida capacitățile de apărare aeriană ale EAU a crescut după o serie de atacuri cu rachete și drone asupra statului din Golf în ianuarie și februarie. Majoritatea atacurilor au fost interceptate, dar un atac a ucis trei civili în Abu Dhabi.

Această lovitură i-a zdruncinat pe liderii EAU, care s-a lăudat mult timp cu securitatea și stabilitatea într-o regiune tumultoasă, au declarat diplomați străini. Un terminal în construcție de pe aeroportul din Abu Dhabi a fost, de asemenea, lovit, rănind muncitori civili, au declarat surse informate cu privire la atacuri.

Unele rachete și drone au zburat la joasă altitudine pentru a scăpa de detectarea de către interceptorii americani Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) și Patriot, construiți de EAU, au declarat sursele.

Rafael spune că Spyder poate apăra zone mari de amenințări precum drone, rachete de croazieră, avioane de atac, elicoptere și bombardiere, inclusiv la joasă altitudine.

Cele mai multe dintre lovituri au fost revendicate de mișcarea Houthi, aliniată cu Iranul, cu care EAU luptă în războiul din Yemen ca parte a coaliției militare conduse de Arabia Saudită care încearcă să restabilească guvernul înlăturat.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Israel